Tudomány-Tech

A világ összes országa átlépte a 2021-es légszennyezési határt

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 22. 18:30

Lesújtóan nyilatkozott az Egészségügyi Világszervezet.

A világ egyetlen országa sem tudta tartani a légszennyezettségi határértéket 2021-ben, közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO), ismertetve egy 6475 városra, 117 országra, illetve területre kiterjedő mérés eredményét, írja az MTI.

A városok mindössze 3,4 százaléka felelt meg a levegőminőség a nemzetközi szabványának. Kilencvenhárom városban a pm2,5-szint 10-szeresen haladta meg az ajánlott határértéket.

A WHO ajánlása szerint a szálló por 2,5 mikronnál kisebb részecskéinek (pm2,5) mennyisége nem haladhatná meg az 5 mikrogrammot köbméterenként. A pm2,5 már kis koncentrációban is erősen ártalmas lehet az egészségre – hangsúlyozza a világszervezet.

Sok országban jelentős eredményeket érnek el a szálló por csökkentésében, például Kínában, ahol a korábbi nagyon magas adatok csökkenést mutatnak, de vannak a világnak olyan részei is, ahol sokkal rosszabb a helyzet.

Indiában tavaly összességében romlott a helyzet, Újdelhi pedig a világ legszennyezettebb levegőjű fővárosa maradt. Az előző évhez hasonlóan 2021-ben is Banglades volt a legszennyezettebb levegőjű ország, a felmérésbe első ízben bevont afrikai Csád pedig a második legrosszabb helyen debütált.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#who#légszennyezés#levegő#minőség#jelentés#klíma

Címlapról ajánljuk