Életmód

Beállította a Mount Everest-mászás rekordját egy nepáli serpa, miközben felkísért egy magyar hegymászót a csúcsra

rtl.hurtl.hu

2023. május 14. 10:28

Pasang Dawa serpa 1998 óta szinte minden évben felmegy a világ tetejére.

26. alkalommal mászta meg a Mount Everestet vasárnap egy serpa, és ezzel beállította a világ legmagasabb hegycsúcsának legtöbbször megmászott hegymászójának rekordját, amelyet egy nepáli vezető társa állított fel – írja az ABC News.

Pasang Dawa serpa vasárnap reggel egy magyar hegymászóval együtt érte el a csúcsot – közölte az expedíciót szervező Imagine Nepal Treks.

Dawa 1998-ban mászta meg először a világ legmagasabb hegyét és azóta szinte minden évben megtette ezt. A rekordot eddig Kami Rita tartotta egyedül és ha májusban ismét felmegy a 8848 méter magas csúcsra, akkor ismét ő lesz az az ember, aki a legtöbbször mászta meg az Everestet.

Utóbbira minden esély megvan, mivel a Himalájában májusban van a mászózezon és dolgozni fog, vagyis hegymászókat fog felkísérni a csúcsra.

A serpák az elmúlt időszakban sorra döntik meg a rekordokat. Tavaly nyáron Sanu Serpa megmászta a pakisztáni Gasherbrum II, vagyis a K4 8035 méter magas csúcsot, amivel ő lett az egyetlen ember a világon, aki mind a 14 legmagasabb hegyet kétszer is megmászta.

Nyitókép: Mount Everest. Fotó: AP/Niranjan Shrestha.

#Életmód#hegymászás#serpa#himalája#mount everest

Címlapról ajánljuk