Jön a kóser áram IzraelbenAz ultraortodoxok már régóta szorgalmazták energiatárolók létrehozását, hogy ezekkel megakadályozzák a vallási törvények megsértését, vagyis ne használjanak olyan áramot, amit zsidók termeltek a szent pihenőnapon.
Életmód

Jön a kóser áram Izraelben

rtl.hurtl.hu

2023. május 8. 16:18

Az ultraortodoxok már régóta szorgalmazták energiatárolók létrehozását, hogy ezekkel megakadályozzák a vallási törvények megsértését, vagyis ne használjanak olyan áramot, amit zsidók termeltek a szent pihenőnapon.

Az izraeli kormány elfogadta az ultraortodox vallásos pártok követelésére a „kóser” áram kialakításának tervét.

A 120 millió sékeles (több mint 11 milliárd forintból) áramtároló beruházás biztosítani fogja, hogy olyan áramot fogyasszanak az erre igényt tartó ultraortodox városokban, lakónegyedekben, melyet nem szombaton, hanem a hét más napjain termeltek a zsidó dolgozók, és ezzel nem sértik meg a szombati munkavégzés tilalmát.

Az izraeli kormány vasárnapi ülésén ennek érdekében elfogadta az első, elektromosságot tároló kísérleti rendszer felépítését az ultraortodox Bné Brak városban.

A zsidó vallás szabályait betartó izraeliek általában nem működtetnek szombaton elektromos készülékeket, mert azok ki- és bekapcsolása munkavégzésnek számít, és ezért tilos. 

Ugyanakkor passzívan ők is fogyasztanak szombaton áramot, általában kapcsolók helyett automatikus időzítők előre beállításával.

Az Izraelben élő ultraortodox, vagyis haredi politikusok és rabbik már régóta szorgalmazták energiatároló létesítmények létrehozását, hogy ezekkel megakadályozzák a vallási törvények megsértését, ne használjanak olyan áramot, melyet zsidók termeltek a szent pihenőnapon.

Az utóbbi években több ultraortodox városrészben generátorokat működtettek szombaton, de ez a módszer nem biztonságos, és lényegesen többe kerül, mint az elektromos művek megtermelte áram.  

Avigdor Liberman, az ellenzékben lévő jobboldali Izrael a Hazánk párt elnöke tiltakozott a haredi politikusok szerinte vallási kényszert jelentő követelése ellen, s arra figyelmeztetett, hogy a kóser villamos energia országos kiterjesztése legalább 90 milliárd sékelbe (több mint 8300 milliárd forintba) kerülne, amit a teljes lakosság fizetne meg.  

Mindannyiunk számára világos, hogy ugyanaz a középosztály finanszírozza ezt, mint akik az izraeli hadseregben szolgálnak, akik tartalékos katonai szolgálatot látnak el, akik dolgoznak és adót fizetnek

– írta a Twitteren Liberman.

„A kísérlet költségeit nem a fogyasztók fogják állni” – ígérte válaszul Jiszrael Katz nemzeti infrastruktúra-, energia- és vízügyi miniszter. Katz azt mondta, hogy az energiatároló nyereséges lesz és megtérül. Tervei szerint az izraeli villamos energia közel felét előállító, állami tulajdonban lévő helyi elektromos művek három éven belül eladja majd a tárolót a magánszektornak, ezzel szerinte tovább növelve a beruházás hasznát.

Nyitókép: Nagyfeszültségű távvezeték oszlop. Fotó: MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor.

#Életmód#kóser#áram#izrael#parlament#ortodox

Címlapról ajánljuk