Életmód

Túlértékelt turistalátványosság a Budai Vár a Euronews utazási magazinja szerint

rtl.hurtl.hu

2023. április 22. 13:22

Inkább a Parlamentet javasolják a Budapestre látogató külföldieknek.

A legtúlértékeltebb európai turistalátványosságokról közölt összeállítást a Euronews utazási magazinja, amiben egyebek mellett azt javasolják az utazóknak, hogy ha jót akarnak maguknak,

  • Párizsban az Eiffel-torony helyett a Diadalívet,
  • Rómában a Spanyol lépcső helyett a Trasteverét,
  • Koppenhágában A kis hableány szobra helyett a Louisiana Modern Művészetek Múzeumát,
  • Berlinben a Checkpoint Charlie helyett az East Side Gallery-t

látogassák. Az indokaikat bővebben is kifejtik, de a hazai olvasóknak az lehet különösen érdekes, hogy Budapest is szerepel az összeállításban.

A Budai Várat csalódáskeltőnek tartja a cikk, azt írják: aki azt hallja, hogy „vár”, az középkori tróntermekre, pompás báltermekre számít, ehhez képest aki megmássza a meredek Várdombot, vagy befizet a csigalassú öreg siklóra, egy focipálya nagyságú földdarabon találja magát. Hozzáteszik, hogy van fent egy sivár történelmi múzeum, de a legjobb, amit tehet a látogató, hogy sétálgat a falak között, és nézegeti a Duna túlpartján fekvő Pestet, de erre szerintük nem éri meg elvesztegetni egy délutánt.

Ehelyett azt javasolják a turistáknak, hogy nézzék meg a Parlamentet: „felejtsék el a bent ülő populisták bohóckodását” és összpontosítsanak a neogótikus épület szépségére, ami a világ egyik legnagyobb kormányzati épülete. A vezetett bejárásokon láthatnak néhányat az Országház 365 tornyából, a 40 kilogrammnyi 22 karátos aranydíszítésből, a 691 teremből és a 29 lépcsőházból, a Szent Koronáról nem is beszélve. Ráadásul az unió polgárai féláron léphetnek be – lelkendezik a szerző.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

#Életmód#budai vár#parlament#turizmus

Címlapról ajánljuk