Életmód

Elpusztult egy Escobar-féle víziló, miután elütötte egy terepjáró az autópályán

rtl.hurtl.hu

2023. április 13. 20:50

Nagyon elszaporodtak a drogbáró vízilovai és rengeteg velük a baj.

Meglehetősen különös baleset történt a Bogota és Medellin között vezető autópályán Kolumbiában: egy terepjáró elgázolt egy vízilovat. Az autó utasai nem sérültek meg, az állat azonban elpusztult – írja a Skynews.

Mivel ez az állat Afrikában őshonos így minimum egy állatkertből kellett volna meglépnie, de mivel Hacienda Napoles környékéről, Pablo Escobar birtokától nem messze történt a baleset, kitalálható, mi történt.

Escobar hatalma csúcspontján létrehozott egy magánállatkertet, ahonnan a bukása után szétszéledtek a vízilovak. Azok a közeli folyóknál találtak új otthonra és mivel a klíma is jó volt, szaporodni kezdtek. Most már mintegy 130 víziló él a környéken és rengeteg baj van velük. Az utakon kószálnak és baleseteket okoznak, félő, hogy emberre támadnak, ha veszélyt éreznek. Ráadásul a szakemberek attól tartanak az invazív faj felboríthatja az ökoszisztémát.

Jelenleg helyi látványosságként is működnek, a közeli Puerto Triunfo lakói már szinte megszokták, hogy a vízilovak szabadon barangolnak a városban.

Nyitókép: Nílusi víziló a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Fotó: MTI/Balogh Zoltán.

#Életmód#víziló#baleset#kolumbia#autópálya#pablo escobar#bogota#Medellin

Címlapról ajánljuk