Életmód

Megnézték, hogyan változnak a magyar nők terhei szülés után

rtl.hurtl.hu

2023. január 25. 7:02

Az eredmény pedig nem túl rózsás: szülés után csak növekszik azoknak a családoknak az aránya, ahol kizárólag a nő mosogat, takarít és intézi a bevásárlást.

A KSH Népességtudományi Intézetének Kohorsz '18 című kutatásából úgy tűnik, szülés után csak növekszik azoknak a családoknak az aránya, ahol kizárólag a nő mosogat, takarít és intézi a bevásárlást, írta meg a 444.hu.

  • Várandósság alatt a megkérdezett nők 61 százaléka, szülés után fél évvel 64 százaléka mondta, hogy csakis ő mosogat. A takarításnál ugyanez 54-60 százalék.
  • Egyedül a főzésnél csökkennek kissé a nők terhei, de ezt sem a férfiak veszik át, hanem valaki más.
  • A gyerek születése után a nők nagyobb szerepet vállalnak az inkább férfiak által végzett munkákban (javítások), sőt azokban is, amiket a legtöbb családban megosztva végeznek (bevásárlás, pénzügyek intézése, szabadidő-szervezés).

A kutatók megnézték azt is, hogyan osztják meg a gyerekkel kapcsolatos feladatokat fél évvel a szülés után:

a fürdetés az egyetlen, amit viszonylag sok családban (6 százalék) kizárólag az apák végeznek. 

Az etetés és az éjszakai megnyugtatás több mint 60 százalékban kizárólag az anyák dolga. Majdnem 50 százalékban igaz ez az öltöztetésre, a pelenkázásra és az altatásra is. Leginkább a ringatást és a sétát, levegőztetést csinálják megosztva.

Pedig a nők többsége nem ért egyet azzal, hogy a férjnek inkább a munkával, a feleségnek az otthoni teendőkkel kell foglalkoznia. A fiatal, a képzetlen, a sokgyerekes és a falun élő nők gondolkodnak így leginkább, de ők is csak 30-40 százalékban.

Nyitókép: Getty Images

#Életmód#családalapítás#ksh#nők jogai#házimunka

Címlapról ajánljuk