Életmód

Nobel-békedíjra jelölték, simán beszól a világ vezetőinek, és még csak 20 éves – 20 izgalmas tudnivaló a születésnapos Greta Thunbergről

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2023. január 3. 5:29

Húszéves lett a klímaaktivista, akire többé már nehezen lehet azt mondani, hogy izgága „kislány”. Greta Thunberg kapott az elmúlt években hideget-meleget, és bár lehetett vitatkozni a módszereiről, az ereje, a kitartása és a fiatalokra gyakorolt hatása megkérdőjelezhetetlen. De ki emlékszik még arra, amikor metálszám készült a beszédéből? És amikor beszólt neki Gulyás Gergely? Összeszedtünk húsz érdekes pillanatot Thunberg elmúlt éveiből.

1. Tisztázzuk, hogy is ejtik Greta Thunberg nevét!

A klímaaktivista nevét általában „Tunbörgnak”, „Tönbergnek”, „Tánbergnek” mondják a világsajtóban, svédül azonban teljesen máshogy hangzik a Thunberg vezetéknév, mint brit vagy amerikai akcentussal. Nem próbálkoznánk meg vele, hogy ezt is fonetikusan leírjuk, beszéljen helyettünk maga Greta, aki ebben a videóban elmondja a nevét, és azt is, hogy általában mi kerekedik belőle a világban. Az aktivista hozzáteszi: egyáltalán nem bánja, hogy mindig, mindenhol máshogy ejtik a vezetéknevét:

2. Honnan is indult a története?

Greta először 2018 nyarán, 15 évesen döntött úgy, hogy péntekenként egyszerűen nem megy be az iskolába, helyette a svéd parlament előtt sztrájkol majd a választásokig az egyre súlyosbodó, ám kezeletlenül hagyott probléma, a globális felmelegedés miatt. Az aktivista saját bevallása szerint nyolcévesen hallott először a témáról: az Ég a házunk című, róla szóló könyvben az áll, hogy amikor megtudta, hogyan pusztul az élővilág, olyan súlyos szorongása és depressziója lett, hogy enni sem akart. A könyvben a stockholmi gyermekpszichiátrián zajló egyik jelenet is szerepel. Később azt nyilatkozta, hogy a klímatüntetések előtt csak ült otthon egyedül az evészavarával, ám a mozgalom célt adott neki.

3. Akkor én is fütyülök rátok!

Thunberg először magányosan ücsörgött a táblájával a parlament előtt, de vitt magával száz röpcédulát, amelyek egyik oldalára az éghajlatváltozással kapcsolatos adatokat írta fel, a másik oldalon pedig mintegy bemutatkozott:

Mi, gyerekek, legtöbbször nem azt tesszük, amit mondtok nekünk. Mi azt tesszük, amit ti. És mivel ti, felnőttek, fütyültök az én jövőmre, hát akkor én is fütyülök rátok. Greta vagyok, 9.-be járok. A választások napjáig iskolasztrájkot folytatok a klíma védelmében.

A gimnazistához hamar csatlakoztak más diákok is – a közösségi médiának hála világszerte talált támogatókat –, a sajtó pedig hamar felfigyelt rájuk. Így született a Fridays for Future nevű nemzetközi mozgalom.

Nobel-békedíjra jelölték, simán beszól a világ vezetőinek, és még csak 20 éves – 20 izgalmas tudnivaló a születésnapos Greta Thunbergről
Janerik Henriksson/MTI/EPA/TT

4. A szupererő

Thunberg Asperger-szindrómás, ám erről azért nem beszélt nyilvánosan sokszor, mert pontosan tudja, hogy ezzel az állapottal kapcsolatban sokak fejében számos tévhit kering. „Amikor a gyűlölködők a kinézetedre és a másságodra mennek rá, azt jelenti, hogy nem tudnak másba belekötni. És ekkor tudod, hogy győztél. Asperger-szindrómám van és ez azt jelenti, hogy néha egy kicsit eltérek a normálistól. És – jó körülmények között – a másság szupererőt jelent. Nem azért vállalom nyíltam a diagnózisomat, hogy »elbújjak« mögötte, hanem mert tudom, sok fogalmatlan ember még mindig »betegségnek« vagy valami negatívnak tartja ezt” – írta egyszer a Twitteren.

5. Gulyás Gergely és Greta Thunberg

2019 szeptemberében egy Kormányinfón szóba kerültek a pénteki klímasztrájkok, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig visszataszítónak nevezte a Fridays for Future mozgalmat (ekkortájt egyébként az egész kormánysajtó rászállt a klímaaktivistára). Arról beszélt, hogy „komoly feladata van a magyar politikának klímaügyben, ezt senki sem vitatja. (..) De, hogy jó-e ehhez 16 éves beteg kisgyereket felhasználni, az olyan morális kérdés, amivel, ha szembenéznének azok, akik ezt az egészet csinálják, akkor előbbre lennénk.” Gulyás később egyértelművé tette, hogy Thunbergre gondolt, és amikor megkérdezték tőle, miért lenne ő beteg, azt válaszolta, hogy „Asperger-szindrómás” (ez azonban nem betegség, hanem egy neurobiológiai állapot – a szerk.). A Nemzetközi Cseperedő Alapítvány felháborodott Gulyás szavain, aki végül az Autisták Országos Szövetségének tagjaival találkozott és bocsánatot kért.

6. Greta Thunberg és a magyar közmédia

2020 tavaszán a Politico egy kiszivárgott levelezésre hivatkozva azt állította, hogy a magyar közmédiában csak engedéllyel lehet írni Thunbergről. Az aktivistát akkor 4 millióan követték a Twitteren (most közel 6 millióan), és nem hagyta ki a lehetőséget, hogy megossza a cikket. Azt írta az üggyel kapcsolatban, hogy az ilyen listáknak nem szabadna létezniük, de ha már vannak, megtiszteltetésnek érzi, hogy szerepelhet rajtuk. „A sajtószabadság meg nem alku tárgya” – összegezte a véleményét. Az MTVA amúgy cáfolta a hírt és „összehangolt sajtótámadásról” írtak.

7. Híres barátok

Greta Thunbergnek számos barátja és rajongója van, néhányan közülük még híresek is: ilyen Leonardo DiCaprio, az Obama-házaspár, Barack és Michelle, Jane Goodall, David Attenborough, Meghan Markle és Harry herceg, Arnold Schwarzenegger vagy Malála Júszafzai. Thunberg egyébként magával a pápával is találkozott már. Elismerően nyilatkozott az aktivistáról, vagy épp beszállt a Fridays for Future tüntetéseibe például Chris Evans, Kerry Washington, Mark Ruffalo, Billie Eilish és Chris Hemsworth.

8. Híres családból jött, az édesanyja énekelt az Eurovíziós Dalfesztiválon

Malena Ernman, Greta édesanyja világhírű operaénekes, és bár néhány éve már nem énekel aktívan, 2009-ben készített egy könnyen befogadható dalt, amivel megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét Svédországban. Az Oroszországban rendezett finálén már nem ért el jó helyezést. 


Az aktivista apja, Svante Thunberg színészként dolgozott, de amikor megszületett Greta, otthagyta a karrierjét (Malena „a világ egyik legjobb énekese” volt, Svante meg „másodhegedűs a svéd színházi életben” – ezek az ő szavaik), és mivel Malena sokkal többet is keresett, úgy döntöttek, hogy a férfi marad otthon.

9. Nobel-díj

Amellett, hogy 2019-ben megkapta az Amnesty International lelkiismereti nagyköveti díját, és három norvég parlamenti képviselő jelölte a 2018-as Nobel-békedíjra, 2020-ban ő lett az első, aki megkapta a Gulbenkian-díjat az emberiességért. Thunberg amúgy 2019-ben és 2020-ban is esélyes volt a Nobelre, később pedig az alternatív Nobel-díjként is emlegetett kitüntetés egyik díjazottja lett.

10. Hogy merészelik?

Thunberg akkor akadt be sokaknak (és vált visszavonhatatlanul világhírűvé), amikor a 2019-es ENSZ-klímacsúcson szenvedélyes beszédet mondott, és nem kímélte a – főleg döntési pozícióban lévő – felnőtteket. „Nem kellene itt lennem. Iskolában volna a helyem az óceán másik partján. De önök mégis azt mondják, hogy hozzánk, fiatalokhoz fordulnak reményért. Hogy merészelik?! Az üres szavaikkal ellopták az álmaimat és a gyerekkoromat! És mégis: én egyike vagyok a szerencséseknek. Mert emberek szenvednek, emberek halnak meg, teljes ökoszisztémák omlanak össze. A tömeges kihalás kezdetén vagyunk, és maguk csak pénzről meg olyan tündérmesékről tudnak beszélni mint az örökös gazdasági növekedés! Hogy merészelik?! Nem hagyjuk, hogy ezt csak úgy megússzák. Itt és most húzzuk meg a határt. A világ ébredezik, a változás pedig érkezik, akár tetszik maguknak, akár nem!”

11. Metál-feldolgozás

Számos elismerés mellett számos gyalázatos reakciót is kapott a beszéde miatt Thunberg, a legkreatívabb-konstruktívabb válasz azonban a New York-i Suaka együttesé, aminek dobosa szintén hallotta Thunberg beszédét, és rögtön eszébe jutott, hogy az aktivista dühe, a szenvedélye és a szavai a metál sötétségét idézték meg. Fel is keverte azokat gyorsan egy death metal számra és kipöckölte a netre. A számot Thunberg is megosztotta „mostantól csak death metalt csinálok ehelyett a klímadolog helyett…”, egy csomóan látták a felvételt, amit aztán ráadásul jótékonysági kislemezen is kiadtak, a bevételt pedig átutalták a Greenpeace-nek. Hát nem tökéletes?

12. Az a bizonyos hajó

Erre a bizonyos 2019-es klímacsúcsra Thunberg egyébként hajóval utazott Angliából New Yorkba, hogy bebizonyítsa: repülőgép nélkül is lehet utazni. A vitorlás amúgy zéró károsanyag-kibocsátással működött és újrahasznosított karbonból készült. „Ha nem repülsz, nem csak csökkented a karbon-lábnyomodat, de a környezetnek is példát mutatsz, jelzed, hogy a globális felmelegedés egy valós dolog” – mondta Thunberg, aki miután New York-ban részt vett a klímacsúcson, a santiagói klímakonferenciára is ellátogatott.

13. Híres szócsaták

2019-ben Vlagyimir Putyin „kedves, de rosszul informált tinédzsernek” minősítette Thunberget, amit azzal indokolt, hogy senki nem magyarázta el neki, hogy „a modern világ bizony összetett”. Thunberg erre fogta és a Twitteren bemutatkozást cserélt: Greta Thunberg, kedves, de rosszul informált tinédzser. Hasonlóan reagált akkor is, amikor Donald Trump annyira megsértődött azon, hogy Thunberget választották az év emberének, hogy az akkori elnök azt írta: „nevetséges. Gretának dühkezelési problémái vannak, amin dolgoznia kéne. Aztán megnézhetne egy filmet a barátjával. Lazaság van, Greta, nyugodtság.” Thunberg ismét a bemutatkozásával válaszolt: 

Dühkezelési problémáin dolgozó tinédzser. Éppen lazul, aztán megnéz egy filmet a barátjával.

14. És persze a múltkori Andrew Tate-ügy

Thunberg nem fél a trolloktól, ezt konkrétan a múlt héten is bebizonyította. Andrew Tate influenszer, volt bokszoló, és ügyeletes bohóc a múltkor azzal hencegett egy videóban a Twitteren, hogy 33 autója van, és szívesen elküldi Gretanak az egész listát, az autói károsanyagkibocsátásának adataival. Thunberg erre úgy reagált, hogy megosztotta a posztot, majd azt írta: Igen, kérlek, világosíts fel, írj a kispöcsenergia@szeddösszemagad.com-ra. 

24 órán belül érkezett a hír, hogy Tate-et őrizetbe vette a rendőrség Romániában embercsempészet, nemi erőszak és szervezett bűnözői csoport létrehozásának vádjával. Egy darabig úgy tűnt, hogy a férfit a Thunbergnek címzett videó buktathatta le (előtte volt egy pizzásdoboz egy román lánc, a Jerry’s Pizza feliratával), ám ezt később a román rendőrség tagadta. Ezelőtt azért Thunberg odaszúrt, és a Twitteren azt írta: „így jár, aki nem hasznosítja újra a pizzásdobozt”. 


Ajánló: Ki az a hímsoviniszta Andrew Tate, aki beszólt Greta Thunbergnek, lebukott egy pizzásdoboz miatt és őrizetbe vette a rendőrség?

15. Kutyabolond, egy békafaj pedig a nevét viseli

A klímaaktivista rajong a kutyákért, otthonukban két négylábú is van: Moses, a Golden Retriever, és Roxy, a mentett labrador. Azt nem tudjuk, Thunberg személy szerint hogyan áll a békákkal, de tavaly januárban, amikor a panamai dzsungelben új esőbékafajt fedezett fel egy kutatócsoport, akkor azt a fiatal aktivistáról nevezték el. A faj a Pristimantis gretathunbergae, vagy közismert nevén Greta Thunberg esőbéka nevet kapta.

16. Az arca és a klímavédelem szinonimák lettek

Néhány évvel ezelőtt az Egyesült Királyságban egy Jody Thomas nevű alkotó egy 15 méteres portrét festett a tinédzserről egy bristoli dohánygyár falára, de San Franciscóban is Greta figyeli az utcákat: ott egy Andrés Iglesias nevű argentin művész festett hatalmas freskót az egyik, Union Square közelében lévő épületen.

Nobel-békedíjra jelölték, simán beszól a világ vezetőinek, és még csak 20 éves – 20 izgalmas tudnivaló a születésnapos Greta Thunbergről
Justin Sullivan/Getty Images

17. Thunberg szinte minden bevételét eljótékonykodja

Mégpedig a Greta Thunberg Alapítványon keresztül. Számos díjat nyert már, azokat pedig, amelyek pénzjutalommal is járnak, mindig környezetvédelmi vagy emberi jogi célokra ajánlja fel. Hasonlóan tesz a könyveiből származó nyereségével is.

18. A híres blabla-beszéd

Két évvel ezelőtt Thunberg beszédet mondott a Milánóban rendezett Youth4Climate csúcstalálkozón, ahol nekiment a világ vezetőinek a klímaválság visszaszorítására tett üres ígéreteik miatt. Az aktivista szerint nagyon sok szép szavunk van már a témával kapcsolatban, de a szén-dioxid-kibocsátás továbbra is nő, egyszóval: a tudomány nem hazudik. „Állítsd helyre, bla-bla-bla, zöld gazdaság, bla-bla-bla. Nettó zéró 2050-re, bla-bla-bla, ez minden, amit hallunk az úgynevezett vezetőinktől. Szavak, amelyek jól hangzanak, de egyáltalán nem vezetnek tettekhez, a reményeink és az ambícióink pedig belefulladnak az üres ígéreteikbe” – magyarázta a fiatal aktivista.

19. Otthon is figyel a Földre

Thunberg nem csak az utcákon aktivista: többek között vegán és hulladékmentes életmódot folytat, és csak akkor vásárol, amikor nagyon szükséges. A szülei először nem voltak kibékülve sem az életmódváltással, sem a klímatüntetéssel, ám amikor rájöttek, hogy a lányuk jelentősen kiegyensúlyozottabb, mióta tiltakozik, ők is meggondolták magukat. Hamarosan vegán életmódra álltak át, belevetették magukat az újrahasznosításba, és a repülésről is lemondtak (Greta anyja a munkája miatt gyakran repült).  

20. Nem azt akarja, hogy rá figyeljenek, ő csak „továbbítja a tudósok üzeneteit”

Az aktivistát többször is kritizálták amiatt, hogy nem „szakértőként” szól hozzá a klímavédelem ügyéhez, ám ő sosem állította, hogy ilyen minőségében szeretne bárhol is felszólalni. A könyvében erről azt írja: „Nem lenne értelme leülnöm egy vezető politikussal sem beszélgetni, mert én semmi újat nem tudnék mondani neki. Nyilvánvalóan nem figyelnek senkire. Miért egy gyerekre figyelnének, aki rendes oktatást sem kapott? A tudósokra kell hallgatniuk, én csak továbbítom a tudósok üzeneteit.”

Nyitókép: Kate Green/Getty Images

#Életmód#greta thunberg#klímaaktivista#klímatüntetés#születésnap#fridays for future#ma

Címlapról ajánljuk