Külföld

Ki az a hímsoviniszta Andrew Tate, aki beszólt Greta Thunbergnek, lebukott egy pizzásdoboz miatt és őrizetbe vette a rendőrség?

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2022. december 30. 16:58

A mesében sincs olyan „a gonosz elnyeri méltó büntetését” fordulat, mint ami most történik Andrew Tate-tel, ennek örülni azonban mégsem lehet teljes szívből, Tate ugyanis nemcsak lúzer, hanem rendkívül veszélyes lúzer: azon túl, hogy súlyos bűncselekményekkel vádolják, influenszerként totálisan őrült nézeteket terjesztett. A TikTok pedig ezt simán hagyta. De mi köze ennek a Mátrixhoz?

Helló, Greta Thunberg! 33 autóm van. Egy Bugatti nyolcliteres motorral, két Ferrari 6,5 literes, 12 hengeres motorral. És ez csak a kezdet. Kérlek, add meg az e-mail címedet, hogy elküldhessen az autóim teljes listáját, és azok tekintélyes károsanyag-kibocsátásának adatait!

– hencegett Andrew Tate a Twitteren szerdán, a posztban pedig az ifjú klímaaktivistát is megjelölte.

Thunberg erre úgy reagált, hogy megosztotta a posztot, majd azt írta:

Igen, kérlek, világosíts fel, írj a kispöcsenergia@szeddösszemagad.com-ra.


Egészen eddig a pontig pusztán arról szólt a vita, hogy Thunberg vajon helyesen reagált-e, amikor megszólították, pénteken azonban arra ébredt a világ, hogy a klímaaktivistának nekirontó influenszert őrizetbe vette a rendőrség Romániában embercsempészet, nemi erőszak és szervezett bűnözői csoport létrehozásának vádjával.

Az egykori kick-boxolót és valóságshow-sztárt, akit gyűlöletbeszéd miatt több közösségi oldalról kitiltottak, testvérével és két másik gyanúsítottal együtt fogták el, miután a hatóságok rajtaütöttek bukaresti ingatlanjaikon. Tate szóvivője nem árult el részleteket az esetről, annyit közölt, hogy a testvérek mindenben együttműködnek a román hatóságokkal. Az ügyészség közlése szerint hat nőt azonosítottak, akiket a szervezett bűnözői csoport szexuálisan kizsákmányolt. A négy gyanúsított arra kényszerített nőket, hogy fizetős oldalakra állítsanak elő pornográf tartalmakat, amelyekből jelentős bevételre tettek szert.

Itt már kezdett nagyon érdekes lenni a dolog, de ha igaz, amit számos lap megírt, nevezetesen hogy 

Tate-et a Thunbergnek beszóló videóüzenete buktatta le, konkrétan a pizzásdoboz, ami előtte volt az asztalon, akkor már inkább egy súlyos tragikomédiának tűnik az egész. Az történhetett ugyanis, hogy a román pizzalánc, a Jerry’s Pizza doboza erősíthette meg, hogy Tate az országban tartózkodik.


Úgy tudni, a Romániai Szervezett Bűnözést és Terrorizmust Nyomozó Igazgatóság kilenc hónapja várt arra, hogy a Tate fivérek visszatérjenek Romániába, és nagy erőket mozgósított, majd lecsapott a villára, miután a twitteres bejegyzéséből a nyomozók rájöttek, hogy a testvérek az országban tartózkodnak. Az ügyet Thunberg elegánsan csak úgy kommentálta:

ez történik, ha nem hasznosítod újra a pizzásdobozodat.

De ki ez a férfi, és miért híres?

Néhány hónappal ezelőtt a Guardianen jelent meg hosszabb írás arról, hogy hogyan futott fel Andrew Tate, és milyen nézeteket vall például a nőkről, a szabadságról, a gazdagságról vagy a politikáról. Előzetesen annyit, Andrew Tate mindig azt vallotta, hogy a nők a férfiak tulajdonát képzik, így otthon a helyük. Sőt szerinte a nőknek autót vezetni sem lenne szabad.

Tate az Egyesült Államokban született egy vendéglátóipari segéd és egy sakkmester fiaként, de négyéves kora óta Nagy-Britanniában élt. Az Independent szerint a lutoni lakótelepen nevelkedett, a 20-as éveiben tévés producerként dolgozott, miközben kickboxolóként edzett a helyi edzőteremben. Később profi bunyósnak állt és világbajnoki címeket nyert. Ezt a videót ő tette közzé magáról:


2016-ban úgy tűnhetett, hogy véget ért a közéleti karrierje, ugyanis szerepelt a Big Brotherben, de kirúgták a házból, mert egy felvétel bizonyította, hogy megütött egy nőt egy övvel. Nem sokkal később egy második videó is napvilágot látott, amelyen azt mondja egy nőnek, hogy számolja meg a zúzódásokat, amelyeket okozott neki. Mind Tate, mind a nők tagadták, hogy bármilyen bántalmazás történt volna, és azt állították, a klipek közös megegyezésen alapuló cselekményeket mutattak.

Tate túlélte a Big Brother-balhét, és a Twitteren folytatta az ámokfutást. Homofób és rasszista beszólásai mellett 2017 szeptemberében sikerült azt állítania, hogy a depresszió „nem valós dolog” (amely miatt jogosan rárontottak a mentális egészségügyi szervezetek), a következő hónapban pedig a #metoo-hullámot meglovagolva tett egy minden szempontból vállalhatatlan, elképesztően káros nyilatkozatot arról, hogy a nőknek „némi felelősséget kell vállalniuk” azért, ha megerőszakolják őket. Ezt egyébként később is megismételte, többek között ez vezetett ahhoz, hogy kitiltották a Twitterről. Fiókját 2022 novemberében állították vissza, miután Elon Musk vezetése alatt megváltozott a Twitter szabályzata. 


Tate – aki szivarozó playboyként autókkal és fegyverekkel pózol a videóiban – arról is többször szót ejtett már, hogy azért randizik 18-19 éves nőkkel, mert úgy „nyomot hagyhat rajtuk”, és például arról, hogy hogyan akadályozza meg, hogy a nők elmenjenek szórakozni (megüti és fojtogatja őket, szétveri a holmijukat). „Elő a macsétát, bumm az arcába, és a nyakánál fogva megragadom. Kussolj, ribanc!” – mondja az egyik videóban, eljátszva, hogyan támadna rá egy nőre, ha az csalással vádolná őt. Egy másikban azt illusztrálta, hogyan dobja ki egy nő holmiját az ablakon, egy harmadikban pedig „hülye ribancnak” nevezte az exét, aki azzal vádolta, hogy megütötte őt.

Az egyik videóban, amelyet egy Tate nevével és arcával ellátott fiókról tett közzé, tárgyilagosan leírja, hogy milyen viselkedést vár el a barátnőitől: „Abszolút hűséget követelek, elvárom a nőmtől. Nem hagyom, hogy a csajaim más pasikkal beszélgessenek, hogy más pasikat kedveljenek. A csajaim nem mennek nélkülem a klubba, otthon vannak”.

A rajongók természetesen épp az ilyen kijelentései miatt szeretik Tate-et, szerintük az influenszer stílusa a cancel-kultúra ellenszere. 

Menekülni a mátrixból

Tate nézeteit a családon belüli erőszakkal foglalkozó jótékonysági szervezetek szélsőséges nőgyűlöletnek minősítették, és az elmúlt hónapban számos szakértő nyilatkozott arról, hogy a videók elősegítheti a fiúk és a férfiak potenciális radikalizálódását. A Guardian azonban emlékeztet: ahhoz képest, hogy a 35 éves férfi ilyen nézeteket vall, nem egy marginális személyiség a darkweb egyik sötét sarkában, hanem a TikTok egyik leghíresebb figurája. 

A róla készült videókat mintegy 11,6 milliárdszor nézték meg. Tate amúgy amolyan önsegítő guruként igyekszik ábrázolni magát, aki többnyire férfi rajongóinak receptet kínál a pénzkereséshez, a lányok elcsábításához és a „mátrixból való meneküléshez” (az ő értelmezésében a Mátrixot a jelenlegi társadalom jelenti, ami el akarja nyomni a hozzá hasonló alfahímeket, és átmosni az agyukat). 

Tate néhány hónap alatt a szinte teljes ismeretlenségből a világ egyik legtöbbet emlegetett emberévé vált. Júliusban több Google-keresés volt a nevére, mint Donald Trumpra vagy Kim Kardashianra. (Tate-ről most több mém is készült, az egyik Twitter-felhasználó meg is mutatta az influenszer „34. kocsiját”.)


Az ismertség berobbanása azonban – szedi elő a Guardian az Observer által megszerzett bizonyítékokat – nem teljesen organikusan történt. Úgy tűnik ugyanis, hogy Tate követői utasítást kaptak arra, hogy árasszák el a közösségi médiát a róla készült videókkal. 

 A követői alatt nem a sima közösségi médiabeli követőket kell érteni: Tate alapított egy Hustler’s University nevű online akadémiát, ahol a tagok havi tagsági díjat fizetnek, cserébe olyan tanácsokért, hogy hogyan szerezzenek bevételt több online iparágból. A tagoknak – köztük 13 éves fiúknak – azt mondják, hogy akár havi 10 000 fontot is kereshetnek kriptobefektetéssel, dropshippinggel (az online kereskedelmi vállalkozások egyik formája) valamint azzal, hogy másokat is toboroznak a Hustler's Universityre (mindenki után jutalékot kaptak). 

Ahhoz, hogy minél több embert tudjanak bevonzani, azt tanácsolják nekik, hogy szítsanak vitákat, ezzel növeljék a terjedést. Az egyik útmutatóban a Hustler's University „diákjainak” azt magyarázzák, hogy a siker kulcsa a „kommentek és viták vonzása: ideális esetben 60-70 százalékos rajongói és 40-30 százalékos gyűlölködői arányt szeretnél. Vitákat akarsz, háborút akarsz”. 

A Tate-fivérek azonban nemcsak ebből élnek, Andrew bátyja, Tristan márciusban elmondta a Mirrornak, hogy egy felnőtt webkamerás bizniszt működtetnek, amely fehérneműs modelleket alkalmaz, hogy férfiakkal csevegjenek.

Ami a férfi önfejlesztést illeti, Tate gúnyolódik azokon a férfiakon, akik csapvizet isznak szénsavas víz helyett, és azokon is, akiknek macskájuk van, mert szerinte az „igazi férfiaknak kutyájuk van.

Azt szinte minden külföldi lap megjegyzi, hogy bár a Tate által gyártott tartalmak nagy része megszegte a TikTok-szabályait, úgy tűnik, a platform nem sokat tett azért, hogy az influenszert bármiben is korlátozza. 


Tate tehát a magasba emelkedett a közösségi médiában, később megjelent egy konteó-podcastben, majd egy szélsőjobboldali YouTuberrel fotózkodott. Miután találkozott az ifjabb Donald Trumppal a Trump Towerben, azt posztolta a Facebookon, hogy 

a Tate család TELJES MÉRTÉKBEN támogatja Trumpot. MAGA! (Make America Great Again – a szerk.)

Ugyanakkor az Independent szerint a posztok nem csak magától Tate-től származnak, hanem több száz, gyakran az ő nevét és fényképét használó fiókból, amelyeket követői – a Hustler Egyetem tagjai – vezetnek. A TikTok a hétvégén egy kommentben azt mondta, hogy komolyan veszi a nőgyűlöletet, és aktívan vizsgálja, hogy a Tate tartalmakat posztoló fiókok megsértik-e a szabályait. Azóta a platform megerősítette, hogy véglegesen kitiltotta a Tate-et, és a Meta szóvivője is arról beszélt, hogy az influenszer Facebook- és Instagram-fiókjait is eltávolították. 

A férfi a Twitteren még elérhető, a letartóztatásával kapcsolatban pedig azt írta:

A Mátrix elküldte értem az ügynökeit.


Nyitókép: MTI/AP/Observator Antena 1

#Külföld#andrew tate#greta thunberg#influenszer#trump#hustler's university#pizzás doboz#románia#rendőrség#letartóztatás

Címlapról ajánljuk