Életmód

Egy plus-size modell szerint a légitársaságoknak ingyen plusz üléseket kellene biztosítania a túlsúlyos embereknek

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 20. 11:49

Egy műsor miatt robbant ki a vita a témában.

Évente több millió utas száll fel a levegőbe, de nem mindegyikük teszi ezt kényelmesen. Nem férnek el az üléseikben, nem tudják lehúzni a tálcájukat, sőt, talán még a mosdóba sem férnek be – vezeti fel a Mirror azt az ügyet, amely a héten nagyon port kavart az Egyesült Királyságban. 

Kirsty Leanne plus-size utazóblogger írt egy cikket arról, hogy szerinte a légitársaságoknak lépéseket kellene tennie a túlsúlyos emberek kényelme érdekében, azaz plusz üléseket kellene biztosítaniuk, ingyenesen. Az ITV Loose Women című műsorában előszedték a cikket, a 75 éves Janet Street-Porter pedig azt mondta a vita során, hogy nem tud szimpatizálni azokkal az emberekkel, akik ilyesmit kérnek. „Elfogadom, hogy egyesek függőségként esznek, ez egy mentális egészségügyi válság, és vannak orvosi okai annak, hogy az emberek túlsúlyosak. De azt várni a légitársaságoktól, hogy ugyanolyan árú jegyért segítsenek, mint a nem túlsúlyos embereknek, nagy kérés” – magyarázta Street-Porter.

Kirsty Leanne – akinek 35 ezer követője van a közösségi médiában – ezután kövérszégyenítőnek hívta Street-Portert, a véleményét pedig számos Twitter-felhasználó osztotta. 

A Mirrornak Tally Sharp, a British Airlines egykori légiutas-kísérője, aki jelenleg modellként dolgozik szintén nyilatkozott az üggyel kapcsolatban. Ő azt mondta: a kövérszégyenítés gyakori jelenség, a túlsúlyos emberekre pedig nemcsak az utazás során, hanem a társadalom minden területén tekintettel kellene lenni.

A légitársaságoknak befogadóbbnak kell lenniük, és kényelmesebbé kell tenniük az utazást a plus-size emberek számára. Nekem is meggyűlt a bajom az utazással, különösen azzal, hogy megpróbáltam leülni a tálcás székre

– mondta Sharp, aki felidézte, hogy az egyik járaton nem evett, mert úgy érezte, hogy az emberek elítélik őt. A középső ülésen ült, így mindkét oldalán voltak utasok, ő pedig nem akarta kényelmetlen helyzetbe hozni őket. Sharp elmesélte, hogy utasként kért már hosszabbító övet, és olyan helyzet is volt, amikor ő ajánlotta fel diszkréten egy utas számára ezt, hogy nyugodtabban érezze magát. 

„Nagyon sok oka lehet annak, hogy valaki túlsúlyos. Ki ítélkezhetne? Lehet, hogy valamilyen betegség, mentális állapot vagy élethelyzet miatt nem tudnak lefogyni” – tette hozzá a modell.

Nyitókép: Tally Sharp / Instagram

#Életmód#plus size#modell#légitársaságok#repülés#fatshaming

Címlapról ajánljuk