Életmód

Elnézést kért a francia tudós, aki közzétett egy fotót egy szelet kolbászról, és azt mondta, az az űrteleszkóp fotója egy csillagról

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 4. 20:05

Poénnak szánta, de sokaknak nem ment át. 

Ez a James Webb űrteleszkóp legújabb, meghökkentő felvétele a Proxima Centauriról, a Napunkhoz legközelebbi csillagról. Ez a részletesség… Minden nap egy új világ tárul fel

– írta a Twitteren Etienne Klein neves francia tudós július végén, a bejegyzéséhez pedig egy fotót is csatolt.

Ezt:

A Twitter-felhasználók rácsodálkoztak a távcső által készített kép részleteire, pedig, mint Klein később elárulta, a képen nem a Naptól alig több mint négy fényévnyire lévő, érdekes csillag látható, hanem egy szerényke szelet spanyol kolbász, azaz chorizo. 

„A mai kozmológia szerint a spanyol kolbászhoz tartozó objektum a Földön kívül sehol máshol nem létezik” – tette hozzá.

Klein elismerte, hogy sok felhasználó nem értette a viccét, amely szerinte csupán arra akart ösztönözni, hogy kritika nélkül még a szaktekintélyektől se fogadjunk el bármit.

Egy olyan időszakban azonban, amikor az álhírek elleni küzdelem kiemelkedő fontosságú a tudományos közösség számára, sok Twitter-felhasználó jelezte, hogy nem szórakoztatta Klein poénja, aki egyébként a francia Atomenergia Bizottság (CEA) kutatási igazgatója és különböző rádióműsorok producere – írja a France24.

A tudós nemrég elnézést kért a felhasználóktól, akiket félrevezetett. „Azért jöttem, hogy bocsánatot kérjek azoktól, akiket esetleg sokkolt a viccem, amiben egyébként semmi eredeti nem volt” – írta, és a posztot „tudósviccnek” minősítette. 

A minden eddiginél tökéletesebb képet adó teleszkópot és az üzembe helyezésére irányuló bonyolult küldetést ebben a cikkünkben mutattuk be.

Csak összehasonlításképpen, így néz ki egy illusztráció a Proxima Centauriról:

Elnézést kért egy francia tudós, aki közzétett egy fotót egy szelet kolbászról, és azt mondta, az az űrteleszkóp fotója egy csillagról
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Klein rövidesen a híres Cartwheel-galaxisról is közzétett egy olyan fotót, amelyet a James Webb űrteleszkóp készített. Ezúttal már biztosította a felhasználókat, hogy a fotó valódi.

Nyitókép: Etienne Klein / Twitter

#Életmód#kolbász#james webb#james webb űrteleszkóp#csillagász#etienne klein

Címlapról ajánljuk