Életmód

Négy napos munkahét? Most végre kiderülhet, működik-e

rtl.hurtl.hu

2022. június 6. 14:24

Minden eddiginél nagyobb kísérlet bizonyíthatja, hogy heti négy napban is lehet annyira produktívnak lenni, mint ötben.

Hat hónapon keresztül próbálhatja ki több mint 3300 brit munkás a négy napos munkahetet, írja a Guardian. A program az eddigi legnagyobb tesztje lesz annak az elméletnek, hogy a rövidített munkahetekben pontosan olyan produktívnak lehet lenni, mint az átlagos hosszúságúakban.

A kísérlet civil szervezetek kezdeményezésére indult, de az Oxford és a Cambridge kutatói is segítettek megszervezni azt. Összesen hetven cég fog részt venni a kísérletben: van köztük étterem, szoftvercég és pénzügyi vállalat is.

Joe O’Connor, az ötletgazda 4 Day Week Global nevű nonprfoit vezetője azt mondta: „Ahogy magunk mögött hagyjuk a járványt, egyre több cég jön arra rá, hogy az életminőség válik a versenyszféra új kulcselemévé”, tehát szerinte azok a cégek lehetnek sikeresebbek, amik kellemesebb körülmények között alkalmazzák dolgozóikat – például hogy nem heti öt napban dolgoztatják őket, csak négyben.

A kutatók a kísérletben résztvevő dolgozók lelkiállapota mellett a cégek produktivitását is vizsgálni fogják az adott időszakban. Több vállalatnál már arról számoltak be, hogy pusztán a projekt bejelentése miatt megnőtt a munkakedv.

Nyitókép: Getty Images

#Életmód#munka#hét#kísérlet#egyesült királyság#produktivitás#covid#cég

Címlapról ajánljuk