Életmód

Kéri László utcagyerek volt, majd nyolckilónyi feljelentéssel szembesült

rtl.hurtl.hu

2022. május 10. 16:49

Az ország egyik legismertebb politológusa elmesélte, mit köszönhet a szülei válásának és az idős néniknek, hogyan figyelték meg annak idején, miért fontos számára Petri György, és mitől különleges felesége húslevesfőzési technikája.

Lutter Imre Sorok között című műsorában minden alkalommal egy ismert ember mesél egy számára fontos vers kapcsán az életéről és arról, hogy mit gondol a világról. Ezen a héten az ország egyik legismertebb politológusa, Kéri László volt a műsor vendége.

Kéri László 1951-ben született Röszkén. Munkáscsaládból származik, magát pedig utcagyereknek mondja, mivel alig látta a több műszakban dolgozó szüleit. Ha éppen nem a pincelakásukban tevékenykedett, kint bóklászott az utcán. De sosem érezte magát igazán szegénynek. „Mindenkinek látástól vakulásig dolgoztak a szülei, tehát nem éreztem magamat olyan értelemben szegénynek, vagy lehetőségfosztottnak, hogy emiatt bánkódnom kellett volna, mert a többség ilyen volt.”

Azt mesélte, szerencséjére meglátták benne a fantáziát az idős nénik, ezért sorra kezébe adták a Pallas lexikon vagy a Révai nagy lexikon egy-egy kötetét.

Ez a gyerekkorom legnagyobb élménye: hogy nem vagy magadra hagyva, miközben nem törődik veled senki.

Szülei 10 éves korában elváltak, így nagyon hamar felnőtté kellett válnia. Ennek sok hasznát látta későbbi életében, a katonaság például egyáltalán nem viselte meg. Élete nagy adományának tekinti azt is, hogy 19 éves korától kollégiumban élt. Az itt töltött évek alatt sokféle emberrel, kultúrával volt lehetősége találkozni.

Bár 12 éves korában magával ragadta a zene, mégsem kötött ki a színpadon. Az ELTE jogi karán kezdte meg tanulmányait, majd bölcsész szakon szociológiából és filozófiából szerzett diplomát.

Régebben nagyon sokan figyelték elemzéseit. Ha megosztotta gondolatait egy véleményformáló médiumban, annak valódi hatása volt. Ma viszont már úgy gondolja, bárki bármilyen elemzést írhat, semmi jelentősége nincsen.

Hogy a politikusok közül bárkit is érdekelne, hogy mit írunk, mit mondunk, azt el nem tudom képzelni.


Az „átkos rendszerben” többször feljelentették megnyilvánulásai miatt. 1983 környékén előadást tartott az értelmiség helyzetéről a szocialista társadalomban. Végüzenetként a betiltott Petri Györgytől akart idézni, de – ahogy ő fogalmazott – magához híven a kétsoros verset sem sikerült pontosan megtanulnia. A

Mint lépcsőzugban a pormacska

gyűlik puhán a korszak mocska


szöveg helyett ez hangzott el szájából:

mint lépcsőzugban a pormacska

lelkünkre gyűlik a kor mocska.


Ám legkisebb gondja is nagyobb volt ennél az előadás után, hiszen már valaki várta az ajtóban, aki rögtön a párttitkárhoz kísérte. A feddés helyett azonban mással fogadta:

Laci, nem tudná befogni a száját legalább egy hónapra? Gyűlnek, gyűlnek a feljelentések, mi itt eltüntetjük, de hátha egyszer olyan jelenti fel, olyan helyen, hogy komolyan veszik.


Kéri úgy érezte, hogy a jogi karon nem volt akkora kockázat másképp viselkedni, gondolkodni, többet megengedhettek maguknak, de azért rajtuk tartották a szemüket. 

Demszky Gábor évfolyamtársa volt az egyetemen, később neki köszönhetően láthatta a megdöbbentő mennyiségű, egészen pontosan nyolc kilónyi feljelentést, amit egyetlen év alatt tettek az évfolyamuk ellen.  

Ma már azonban nem kell feljelentésekkel foglalkoznia. A rendszerváltás legnagyobb adományának azt tekinti, hogy szabadon lehet utazni. Ezt ki is használták feleségével, az ismert közgazdász Petschnig Mária Zitával, hiszen már mind az öt kontinensen jártak, Európában pedig egyenesen otthon érzi magát.

De nem csak külföldön, belföldön is szeretnek kirándulni: 20 éve minden nyáron eltöltenek két hetet az Őrségben. Utazásaikat az elmúlt időszakban azonban szabotálta a koronavírus, így Kéri László egy teljesen új területre evezett. Lutter Imrének lelkesen beszélt felesége húsleveséről. A karantén idején tollat és papírt ragadott, hogy tételesen felírja magának a fantasztikus leves elkészítési lépéseit. 14 pontot sikerült összeírnia:

Külön a zöldség megfőzése, külön a gomba beáztatása, meddig fő a hús, és akkor hogy szedem le a csontról, és akkor azt külön rakjuk.


Mostanában pedig próbafőzéseket tartanak, amikor felesége pár lépés erejéig átadja neki az irányítást.

Néhány helyen korrigál, hogy ezt nem így kellett volna, vagy ebből nem annyit, de a legjobb úton haladok, hogy legalább a húslevesét megtanuljam.


Azt mondja, felesége és ő is nagyon erős személyiségek, de szerinte nem kérdés, hogy ki az úr a háznál.

Kéri László és Lutter Imre beszélgetését teljes egészében megnézheti az RTL Most-on. A Sorok között következő vendége Rózsa György lesz május 16-án.

#Életmód#kéri lászló#sorok között#lutter imre#politológus#beszélgetés#feljelentés#gyerekkor#család#Belföld

Címlapról ajánljuk