Életmód

Elgondolkodtató képek a történelmet is túlélő műanyag szemétről

rtl.hurtl.hu

2022. április 18. 15:28

Bele sem gondolunk milyen rövid ideig használjuk azokat a műanyag tárgyakat, amik aztán nagyon sokáig élnek tovább szemétként.

Rendhagyó plakátkampányt osztott meg a Deutsche Umwelthilfe, hogy az emberek ne feledkezzenek meg a műanyaghulladék veszélyeiről és rémisztő méreteiről. Weboldalukon arról írtak, 1960 óta 20-szorosára nőtt a globális műanyagtermelés, ami évente 320 millió tonnánál is több szemetet jelent; de nem ezek az adatok a kampány legemlékezetesebb részei.

A megvalósító, a Havas Düsseldorf nevű kommunikációs ügynökség ötlete az volt, hogy megmutassa az embereknek: a történelminek tűnő pillanatok eltörpülhetnek olyan apróságok mellett, mint például egy elhajított műanyagpalack. Az „Örök pillanatok” című projekt keretében négy kép járta be a világot.

A 2016-os Marrakesh-i Klímakonferencián arról egyeztettek a résztvevők, hogyan valósíthatnák meg a Párizsi klímacsúcs vállalásait, többek között az az üvegházhatású gázok nyomon követését, valamint a klímafinanszírozást. A konferencia végére 111-re bővült a ratifikáló országok száma, de mint az a képen is látható, a megegyezés csak két éven át tartott. Ellenben a konferencián felhasznált ásványvizes palackok 446 évig maradandó nyomot hagynak a földön.

 

A legmelegebb Bostoni maratont 1976-ban tartották. A rajt előtti órában 38 Celsius fokot mértek. Olyan meleg volt, hogy a nézők tömlőkkel locsolták a futókat; akiknek ez sem volt elég, magukat öntötték le vízzel. Ugyanígy tett a maraton fekete-fehér fotón látható győztese, Jack Fultz, aki 2 óra 20 perc alatt tette meg a távot, kezében az életmentő palackkal, ami még 360 évig várhat a melegrekord megdőlésére.

 

A Woodstocki Zenei és Művészeti Vásárt, vagy röviden Wodstocki Fesztivált 1969-ben, egy New York-i farmon rendezték. A teljesen ingyenes esemény 3 napig tartott; a szeretet, béke és harmónia szimbólumaként híresült el. Azt, hogy emléke meddig marad fent nem tudhatjuk, de a talajt beterítő műanyagszemét még 196 évig velünk marad.

 

Az angol kormány 1934-ben ingyenessé tette a tejet az angliai és walesi általános iskolákban. Az Iskolatej Program 31 éve alatt az ott tanuló gyerekek több mint fele napi szinten kapott egyharmad korsónyi adagot. Bár 1965-ben a program véget ért, az akkor kiosztott műanyagszívószálak még ma sem bomlottak le. Az elsők is majd csak 2048-ban fognak.

 

A plakátok reklámokban és a közösségi médiában is megjelentek a #MakePlasticTrashHistory és #StoppPlastikmüll címszavak alatt.

Nyitókép: Havas Düsseldorf

#Életmód#szemét#műanyag#környezetvédelem#hulladék

Címlapról ajánljuk