Bulvár

Dollármilliókat érő műalkotásokra bukkantak az útszéli szemétben

Dévai LászlóDévai László

2022. április 18. 15:48

Több mint négy év után derült ki, hogy kinek műveit találták meg.

Egy tárolóba dobva találtak meg műanyagba csomagolt festményeket, amelyekről később kiderült, hogy egy népszerű New York-i művész alkotásai – írja az IMH.com magazin.

2017 szeptemberében Jared Whipple autószerelőt felhívta egy barátja, hogy a Connecticut állambeli Watertown mellett talált egy rakat kidobott festményt. Whipple hobbija a művészeti alkotások gyűjtése, ezért a férfi úgy gondolta, hogy ha valaki, akkor ő értékelni fogja a szemétbe dobott kincseket.

Whipple-ék törmelék és kidobott bútordarabok közül kaparták a festményeket.

A kicsomagolás után kiderült, hogy a műanyag borításnak köszönhetően a képek remek állapotban vannak, így az összeset kimentették a szeméttárolóból. Whipple-t érdekelte, hogy mégis milyen festményeket találtak, ezért elkezdett kutatni utánuk az interneten, de a válaszok nem jöttek könnyen.

Összesen négy évbe tellett, mire felgöngyölítették a műalkotások történetét. Kiderült, hogy a képeket a New York-i Francis Mattson Hines készítette. A Mattatuck Múzeum szerint Hines elsősorban a nyolcvanas években alkotott, kedvelte a nagy, színes, geometrikus mintákat. Hines 2016-ban halt meg, a művészetét pedig a halála után kezdték el igazán értékelni az Egyesült Államokban.

Ez a művész nemcsak »valaki« volt, hanem a New York-i művészszcéna egyik legismertebb alakja.

– mondta Whipple.

Hogy Hines művei megkaphassák a megfelelő elismerést és tiszteletet, Whipple megállapodott a Hollis Taggart művészeti galériával, hogy rendezzenek a megtalált darabokból egy kiállítást a New York állambeli Southportban.

A kollekció mintegy 40 festménytből áll és a tulajdonos szerint mindegyik kép eladó.

És mennyibe kerül egy eredeti Hines? A CT Insider megkérdezte Peter Hastings Falk művészeti kurátort, aki úgy becsülte, hogy a skiccek ára 4500 dollár körül mozoghat, a festmények darabja viszont akár 22 ezer dollárt (7,6 millió forintot) is érhet. Az egész kollekció értékbe dollármillókban mérhető.

Whipple elsődleges célja nem a festmények eladása, szeretné az alkotásokat egyben tartani. A művészetkedvelő autószerelő mindenképp megtart magának pár darabot, mert szeretne a jövőben együttműködni nagy New York-i galériákkal.

Nyitókép: @thewarehousect / Instagram

#Bulvár#Kultúra#festmény#szemét#műalkotás

Címlapról ajánljuk