Életmód

„Mik a hírek, Pistikém?” – Szellő István Kádár vörös szőnyegén játszott és egy házban lakott Erős Antóniával

rtl.hurtl.hu

2022. március 22. 15:11

A megszokottól eltérően most nem a világ, hanem saját életének nagy híreit osztotta meg Szellő István Lutter Imre Sorok között című műsorában. Mesélt a gyerekkoráról, Erős Antóniához fűződő viszonyáról és arról is, hogyan ismerkedett meg Václav Havellal.

Az RTL Híradó műsorvezetője, Szellő István Erős Antóniával karöltve olyan régóta látható a képernyőkön, hogy van, akiknél már-már családtagnak számít. A koronavírus-járvány alatt külön vezették a híradót, de Szellő sokkal jobban szereti a páros műsorvezetést, ezért nagyon örült neki, amikor újra találkozhattak a stúdióban.


Szellő István lassan 24 éve látható az RTL Klub képernyőjén, ez idő alatt műsorvezető-társával is bőven volt idejük összeszokni. Annyira, hogy a stúdióban, munka közben már szavak nélkül, rezdülésekből is értik egymást.

Ha benne van a látószögemben, hogy ő éppen hova nyúl, azt is tudom, hogy most nem fog tudni megszólalni, tehát nekem muszáj átvennem a szót. 

Azt meséli, Erős Antóniával már az 1998-as próbafelvételekor nagyon jól megértették egymást, amiből idővel baráti kapcsolat alakult ki. Olyannyira, hogy volt olyan időszak, amikor egy házban is laktak. Jó viszonyuk bőven adott pletykákra okot, sokszor kérdezték tőlük, hogy van-e közöttük valami. Kollégájához fűződő kapcsolata akkor is előkerül, amikor az emberek megállítják az utcán. Ilyenkor általában az alábbi kérdések szoktak elhangozni:

Mik a hírek, Pistikém? Ki lesz ma a híradóban? Hol van Antónia? És néha még azt is megkérdezik, hogy milyen idő lesz.

Szellő István sokkal hamarabb belekóstolt a televíziózás világába, mint ahogy azt bárki gondolná. Édesanyja, Szellő Rózsa az Esti Mese és számos legendás ifjúsági tévéműsor alkotója volt. A műsorvezetőt már gyerekként nagyon izgatta a tévézés, anyukája több alkalommal bevitte magával a munkahelyére, ahol rögtön magával ragadta az ott látott színes világ. Akkoriban a Magyar Televízóba nem lehetett csak úgy besétálni, ő mégis ott szaladgálhatott azon a központilag lezárt lépcsősoron, amit csak Kádár János használhatott.

Azt mondja, a Szabadság téri székház „egy jó játszótér” volt számára a páternoszterrel és az izgalmas forgatásokkal.

Mikor eldöntötte, hogy ő is erre a pályára lép, először sportújságírónak készült, hiszen a Budapest Honvéd sikeres, junior válogatott párbajtőrvívója volt. Az egyetemet Csehszlovákiában végezte, ekkor indult el a külpolitika irányába. Gyakornokként a Magyar Távirati Irodában bel- és külpolitikával foglalkozott, majd a Magyar Rádió Krónika című műsorának szerkesztőségében dolgozott. Az 1989-es cseh bársonyos forradalom idején telefoninterjúkat készített több ellenzéki politikussal, többek között Alexander Dubčekkel, Jiří Hájekkel és Václav Havellal.

Lutter Imrének azt is elmesélte, milyen különös módon ismerkedett meg Havellal. Az egyetem mellett található Slavia kávézóban futottak össze először:

egy bajuszos középkorú férfi meg egy szemüveges fiatalember ott ültek a mellettem lévő asztalnál, és mondják, hogy róluk szól egy cikk, megnézhetik-e az újságom. Mondtam, hogy persze. Ebben a pillanatban a cseh csoporttársaim felpattantak az asztaltól.

Csak az egyetemen szembesítették azzal, hogy az író, politikus, későbbi köztársasági elnök Václav Havellal beszélgetett.

Később, külpolitikai riporterként ennek az ismeretségégnek köszönhette, hogy Havel mindig szóba állt vele. Amikor senkinek sem adott interjút, akkor is odament Szellő Istvánhoz, és két-három kérdésére mindig válaszolt.

Szellő értelmiségi családban nőtt fel, édesanyja és édesapja is nagyon sokat olvasott, így egyáltalán nem áll távol tőle az irodalom. Azt mondja, az évek során akkora mennyiségű könyvet halmozott fel, hogy már nem tudja hova rakni, ezért bedobozolva a garázsban tárolja a köteteket, de nem szívesen válna meg tőlük.


Radnóti Miklós Nem tudhatom című verse kiemelt jelentőséggel bír Szellő István számára. Először az iskolában, kötelezően megtanulandó versként találkozott vele, és azóta végigkíséri életét. Azt mondja, külföldi forgatások során és az emberi kapcsolatok vonatkozásában is gyakran eszébe jut, de még a rövid katonasága során is nagy hasznát vette. Kötelező sorkatonai szolgálata legelején ugyanis volt egy szavalóverseny, amin ezzel a verssel indult, és meg is nyerte. Ezért az a megtiszteltetés érte, hogy ő mondhatta el a katonai eskü szövegét, egy barátja pedig a szülői köszöntőt.

Ettől kezdve ott a laktanyában művészekként voltunk számon tartva, és nem mentünk a többiekkel lőni, meg nem tudom. Ott ültünk a kantinban és tanulgattuk a verseket.

„Soha nem gondolkoztam azon, hogy mikor ér révbe az ember szakmailag, nyilván várom a kihívásokat. Szeretnék most egy kicsit többet forgatni” – mondta a terveiről. Karrierjéről tavaly nyáron a Reggeliben is mesélt: 


Szellő István szerint Amerikában és Nyugat-Európában a híradós műsorvezetés az újságírói szakma csúcsa. „Egy csomó film szól arról, hogy odakerül a kis riporterlány vagy -srác a helyi csatornához, és az a vágya, hogy a híradó műsorvezetője legyen.” Ebből a szempontból úgy érzi, révbe ért, de még így 54 évesen túl fiatalnak érzi magát ahhoz, hogy megelégedjen, és azt gondolja, hogy „tényleg ez a csúcsok csúcsa”.

Hátha lehet innen még feljebb is menni.

Lutter Imre beszélgetését Szellő Istvánnal az RTL Moston, ide kattintva tudja megnézni. 

 

#Életmód#szellő istván#Belföld#erős antónia#televíziózás#műsorvezető#Karrier#rtl#RTL Klub#Híradó#újságíró#Sorok között Lutter Imrével#ma

Címlapról ajánljuk