Életmód

Húsz éve állt a kertjükben egy szobor, most derült ki, hogy milliárdokat érő műremek

Dévai LászlóDévai László

2022. március 21. 16:59

Egy olasz mester 19. századi alkotásáról van szó, amiről egészen eddig azt hitték, rejtélyesen nyoma veszett.

Egy brit pár felfedezte, hogy egy kerti szobor a házuk előtt elveszett remekmű, és körülbelül 8 millió fontot érhet – írja a Guardian. A szóban forgó szobor hosszú éveken keresztül állt a kertjükben, és fogalmuk sem volt róla, hogy a műalkotás valójában elveszett remekmű.

Kiderült, hogy a fekvő Magdolnát ábrázoló szobrot az olasz szobrászmester, Antonio Canova készítette Robert Jenkinson volt brit miniszterelnök megrendelésére 1819-ben.

A szobrot sokáig eltűntnek hitték, de aztán 2002-ben felbukkant egy egyszerű kerti szobrokat kínáló árverés kínálatában. Akkor még nem tudták, hogy műalkotásról van szó, így mindössze 5200 fontért került kalapács alá. Mario Guderzo Canova-szakértő szerint igazi csoda, hogy 200 évvel a szobor megrendelése után az alkotás előkerült, az pedig szinte hihetetlen, hogy ilyen jó állapotban van. A művet felbecslő szakemberek szerint nagyjából 8 millió font körüli áron fog elkelni, ez mai árfolyamon számítva több mint 3,5 milliárd forintot.

Fotó: Christie"s

A szobor idén nyáron kerül kalapács alá a Christie’s aukciósház árverésén. Bár a Christie’s érthető módon nem nevezi meg a házaspárt, a hírek szerint egy brit párról van szó, akik 2002-ben azért vették meg a szobrot, mert fel szerették volna díszíteni a kertjüket. A Christie’s archívumából kiderült, hogy A fekvő Magdolnát egyszer már elárverezték pontosan 170 éve.

1852-ben Sir Herbert Smith szőnyeggyártó vállalkozó vitte haza az akciósház árveréséről a szobrot, amelynek a története ezután nem ismert. Legközelebb 2002-ben került elő, amikor potom pénzért megvették a mostani tulajdonosok.

Nyitókép: Christie's aukciósház

#Életmód#virál#szobor#műalkotás#a fekvő magdolna

Címlapról ajánljuk