Életmód

Bill Gates már tudja, hogyan akadályozzuk meg a következő világjárványt

rtl.hurtl.hu

2022. február 13. 11:19

Terve is van, blogján számolt be annak három eleméről.

Bill Gates szerint nem kell több jelentős járvánnyal szembenéznie az emberiségnek, ha felkészülünk az újabb fenyegetésre – írja a milliárdos üzletember blogbejegyzése nyomán az Inc. Május harmadikán jelenik meg Gates könyve „Hogyan előzzük meg a következő járványt” címmel, ebből adott ízelítőt.

Az üzletember a könyvében vázolt terveknek három eleméről beszélt, amelyek eléggé maguktól értetődőnek tűnnek: az első az, hogy mindenütt fejleszteni kell az egészségügyi rendszereket, de különösen a fejlődő országokban. Ezt azzal támasztja alá, hogy amikor az omikron variáns felbukkant Dél-Afrikában, az ottani népesség kevesebb mint negyede kapta meg az alapoltásokat, és csak nagyon kevesen az emlékeztetőket. 

Ez az alacsony átoltottság tehette lehetővé, hogy új mutáció jöjjön létre, és bár az omikron enyhébb lefolyásúnak tűnik a korábbi vírustörzseknél, éppenséggel mutálódhatott volna a vírus más irányba is. 

A jobb egészségügyi ellátórendszer azt is eredményezi, hogy gyakoribb a tesztelés és kisebb a kockázata annak, hogy az emberek azért adják tovább a fertőzést, mert nincsenek tudatában annak, hogy elkapták a vírust.

Gates egy világméretű követőrendszer kialakítását is javasolja, szerinte a korai felismerés a kulcsa annak, hogy megakadályozzuk a következő halálos vírus elterjedését és járvánnyá alakulását. Emlékeztet, hogy amikor az ebola felbukkant, nem voltak epidemiológusok, akik azonnal az érintett területre mentek volna – mostanra már jobb a helyzet, de még van hova fejlődni. Meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy bárhol bukkanjon fel egy kórokozó, azonnal eszközöket tudjunk oda juttatni és gyorsan megérteni, hogy mi történik.

Folytatni kell az erőfeszítéseket a milliárdos szerint annak érdekében is, hogy a mostaninál sokkal gyorsabban lehessen vakcinákat, teszteket, gyógymódokat kifejleszteni. Szerinte jó irányba haladunk, az elmúlt két év eredményei a vakcinák terén, valamint a légzőrendszeri megbetegedésekről szerzett tudás a siker útjára állítottak bennünket.

Blogbejegyzése szerint Bill Gates a könyvében arról is beszámol majd, hogy milyen érzés összeesküvés-elméletek szereplőjévé válni.

Nyitókép: Ian Forsyth/Getty Images

#Életmód#bill gates#koronavírus#járvány

Címlapról ajánljuk