Életmód

Ilyen volt gyerekként a karácsonya Erős Antóniának, Szellő Istvánnak és Liptai Claudiának

rtl.hurtl.hu

2021. december 24. 15:20

Hiányzó habcsókok, kályhára rakott narancshéj, eldőlő óriásfa és trükkös ajándékok az RTL-es műsorvezetők visszaemlékezéseiben.

Erős Antónia otthonában általában halászlé és töltött káposzta a karácsonyi menü, míg Szellő István a libamájért bolondul, így rendszerint már az előétellel jóllakik. Náluk a családi karácsonyfára a hetvenes években rendre ugyanazok a díszek kerültek, melyek egy részét máig megőrizte a híradós, egyetlen dolgot azonban igencsak hiányolt a fenyőről gyerekkorában: 

Minden gyereknél volt habcsók a fán, kivéve nálunk. Ezt nagyon nem szerettem

 – mesélte Szellő István a Fókusznak és az rtl.hu-nak.

Szellő István gyerekként a karácsonyfánál édesanyja karjában

Ő általában édesapjával vette meg a plafonig érő fát, ezt a hagyományt pedig szülőként is továbbvitte. Alighanem a saját fia legnagyobb örömére, kivéve talán egyetlen alkalmat, amikor az óriási fa ráborult az akkor még kisfiú Ádámra, és valamennyien az ülőgarnitúrán kötöttek ki. 

A fenyőfa Erős Antóniáéknál is központi kérdés karácsonykor. „Nekem elsőként az jut eszembe, hogy gyerekkoromban fenyőillat volt a lakásban” – idézi fel a műsorvezető, aki éppen ezért nem tudná elképzelni, hogy műfenyővel ünnepeljenek.

Persze akadnak más meghatározó emlékek is.

 Ha gyerekkorom karácsonyaira gondolok, mindig arra emlékszem vissza, hogy az ünnepi vacsora után egy pokrócban, félálomban nézem a tévét, a félhomályban pedig megcsillannak a karácsonyi díszek. A másik kedvenc emlékem az, amikor édesapám a karácsonyfa alatt énekli a Mennyből az angyalt.

Szellő István a legjobban azt szereti a karácsonyban, hogy azon törheti a fejét, mivel lepje meg szeretteit szenteste. Gyerekként azonban még meglehetősen sajátos módon ajándékozott: „Imádtam magam meglepni, illetve a szüleimet leptem meg úgy, ha valami nekem nagyon megtetszett, akkor azt megvettem nekik karácsonyra. Édesapámnak például vásároltam egyszer egy Pink Floyd-lemezt, amit utána rögtön el is vettem, és tettem is fel máris a lemezjátszóra.”  

És mi a helyzet a gyermeki kíváncsisággal? Erős Antónia csupán egyszer kutatta fel a lakásban elrejtett karácsonyi ajándékát, ám utólag azt is megbánta. Szellő István viszont egy idő után már jól ismerte a neki szánt ajándékok tuti rejtekhelyeit, sőt az is előfordult, hogy előre megköszönte a karácsonyi ajándékát. 

Amiért viszont kevésbé volt hálás, az egy huszonévesen kapott, mackófejes barna pulóver volt. Ezt vissza is váltotta, véleménye szerint amúgy sem áll jól neki a zöld és a barna szín. 


Liptai Claudiáéknál állandó kihívást jelent, hogy sikerüljön összehozni az egész családot, ám szerencsére a férje, Ádám nagyon támogatja ebben.

Biztosan azért van, mert nekem nem voltak túl jó karácsonyaim gyerekkoromban. Mindig arra vágytam, hogy az egész család együtt legyen”

– mesélte a Fókusz stábjának a műsorvezető, aki épp ezért mindent elkövet, hogy sok ember menjen hozzájuk karácsonykor. Ennek eredményeként előfordul, hogy 12-15-en ülik körbe az ünnepi asztalt.

Liptai Claudiával még a Nagy szám forgatásán jártuk be annak a már felújított háznak pincéjét, ahol gyerekkorában élt. Ekkoriban a szülei csupán egy úgynevezett ágybérletet engedhettek meg maguknak.

Nagyon szegények voltunk, semmi nem volt a lakásban, fürdőszoba se. Egy szénkályhával fűtöttük az egész teret. Arra emlékszem, amikor néha anyukámnak volt arra pénze, hogy vegyen egy-két darab narancsot. Akkor az volt a karácsony illata, hogy leszedte a narancshéját és fölrakta a kályhára, ez volt az illatosító.

 

#Életmód#szellő istván#gyerekkori karácsony#erős antónia#nosztalgia#emlékek#liptai claudia

Címlapról ajánljuk