CinemaKlub

Ryan közlegény megmentése - 20 év, 20 érdekesség!

rtl.hurtl.hu

2018. július 25. 16:49

A mai napig az egyik legerősebb II. világháborús film idén ünnepli 20. évfordulóját - ennek örömére összegyűjtöttünk róla 20 érdekességet!

Ugyan 1 órán keresztül nem fog tartani, amíg elolvassátok ezt a cikket, de hangulatba kerülni sosem árt: ahogy a Jurassic Park - 25 év, 25 érdekesség cikknél, úgy itt is füleseket be, katt a filmzenére, és mehet a menet!

1. John H. Miller százados szerepére Mel Gibson és Harrison Ford neve is szóba került, mielőtt Tom Hanks kapta volna meg.

2. A filmet 59 napig forgatták, ebből csak a partraszállás volt 25.

3. Spielberg azért választotta Matt Damont Ryan közlegény szerepére, hogy egy ismeretlen színész alakítsa a karaktert. Arra viszont nem gondolt, hogy Damon Oscart kap a Good Will Huntingban (1997) nyújtott alakításáért, még mielőtt a Ryan közlegény elkészült volna.

4. Matt Damont leszámítva a főszereplők közül mindenki részt vett egy 6 napos, intenzív katonai kiképzésen. Állítólag egy ember kivételével mindenki ki akart szállni, de mivel Tom Hanks nem adta fel, őket is kötelezték a folytatásra. Hanks meg már másodjára csinálta végig a dolgot, ugyanis a Forrest Gump (1994) kedvéért is részt vett egy hasonló kiképzésen.

5. Caparzo szerepét direkt Vin Dieselre írták, mivel Spielbergnek nagyon megtetszett Diesel '97-es független filmje, a Strays, amiben Diesel nemcsak főszereplőként, hanem íróként és rendezőként is debütált!

6. Tom Sizemore (Horvath őrmester) drogproblémákkal küzdött a forgatás alatt. Spielberg ultimátumot adott neki: minden egyes forgatási nap megvizsgálják a vérét, és ha csak egyszer is drogot találnak benne, rögtön kirúgják, és újraforgatják a jeleneteit egy másik színésszel, még akkor is, ha a produkció végéhez közelednek. Sizemore-nak végül abszolválnia a dolgot, bár később többször is visszaesett karrierje során.

7. Az Omaha partszakaszon forgatott jelenet 11 millió dollárba került, és közel 1000 statiszta szerepelt benne. A statiszták közül sokan az ír hadsereg tagjai voltak, sőt olyanok is akadtak, akiknek protézisük volt, amit levettek a forgatás idejére, így érzékeltetve, hogy sokak elvesztették a lábukat a robbanások következtében.

8. A forgatás alatt mind a színészek, mind a filmesek rengeteget improvizáltak: egész jeleneteket forgattak le úgy, hogy nem volt hozzájuk forgatókönyv. Tom Hanks karakterének beszéde otthoni munkájáról eredetileg pl. sokkal hosszabb lett volna, de Hanks úgy érezte, a karaktere nem árulna el sokat magáról, és ezt megosztotta Spielberggel. Ő egyetértett, ezért a rövid beszámoló.

9. Paul Giamatti „The streets have been quiet for about 45 minutes” mondata a film 45. perce körül hangzik el.

10. Barry Pepper, a mesterlövész improvizálta a „God gave me a special gift made me a fine instrument of warfare” mondatot.

11. A filmben két igazi sorozatsztár is felbukkan: Bryan Cranston (Breaking Bad) és Nathan Filion (Firefly)!

12. A partraszállásos jelenetet felhasználták a Medal of Honor (1999) című játékhoz, sőt néhány párbeszéd is átkerült a virtuális csatába!

13. A filmben összesen 255-en halnak meg.

14. A filmhez egy alternatív befejezést is leforgattak, amiben Anderson alezredes megtalálja [SPOILER] hulláját.

15. Spielberg direkt levette a film színtelítettségét 60%-kal, művészi okokból. A két legnagyobb amerikai műholdas csatorna viszont visszaállította, amikor sugározta a filmet, mivel rengeteg visszajelzés érkezett a nézőktől, hogy valami nem stimmel a színekkel. Azóta a legtöbb változat elején ott egy figyelmeztetés, miszerint a szín direkt olyan, amilyen.

16. A német nyelvű szinkronban az egyik szereplőnek egy veterán adta volna a hangját, aki ott volt a normandiai partraszállásnál. Érzelmileg annyira erősen hatott rá a film, hogy másik színészt kellett keresni a helyére.

17. A film regényváltozatát Max Allan Collins írta. Pár évvel később A kárhozat útja (2002) könyvváltozatát is ő készítette el - a filmben pedig szintén Tom Hanks volt a főszereplő!

18. A Veteránügyi Minisztérium egy telefonos segélyszolgálatot hozott létre, mivel a film után több száz egykori katonát tramuatikus élmény érte.

19. George W. Bush kedvenc, és Quentin Tarantino egyik kedvenc háborús filmje. (Nem csak nekik!)

20. A Ryan közlegénye helyett a Szerelmes Shakespeare kapta meg a legjobb filmnek járó Oscart - ezt azóta is az Akadémia legnagyobb tévedésének tartják. Állítólag Harvey Weinstein nagyon durván lobbizott saját filmjéért, a Ryant pedig történelmi hűtlensége miatt támadta...

Ti mennyit ismertetek ezek közül?

Forrás: IMDB
#CinemaKlub#Ryan közlegény megmentése#steven spielberg#tom hanks#évforduló#érdekesség#háború#rtl#RTL Klub

Címlapról ajánljuk