CinemaKlub

Filmes pillanatok, amiket Bob Dylan-nek köszönhetünk!

rtl.hurtl.hu

2017. május 24. 12:17

A születésnapos, nemcsak zenei téren alkotott nagyot, hanem a vásznon is jeleskedett! Előfordult, hogy rendezőket ihletett meg, de ikonikus filmjeleneteket is köszönhetünk a személyének!

A nagyjából ötvenéves életmű, nem kevés soundracket tartogat, ahogyan rengetegszer láthattuk Dylant filmekben is megelevenedni, így a teljesség igénye nélkül, itt egy lista a mi kedvenceinkkel!

1. Watchmen: Az őrzők

Bárki, bármit is mond Zack Snyder képregény adaptációjára, abban biztosak lehetünk, hogy a nyitójelenet filmtörténeti alkotássá vált. Az epikus képsorokhoz pedig, Bob Dylan „The Times They Are A-Changin” című dala is hozzájárult, hiszen tökéletesen illett a cselekményhez.

2. Forrest Gump

Ki ne emlékezne a férfira, aki bár nem egy okos ember azért, azt tudja, hogy mi a szerelem!?

Valószínűleg egy életre megjegyeztük Forrest Gump-ot, ahogyan szíve hölgyét, Jenny-t is, akiknek története olyan szívbemarkoló, hogy valóban nehéz is lenne elfelejtenünk. A rengeteg kalandjuk közül pedig talán az egyik legemlékezetesebb, mikor a felnőtt Forrest találkozik szerelmével egy bárban, ahol a lány szó szerint egy szál gitárral énekli el Dylan „Blowing in The Wind” című slágerét, vagy mondjuk mikor Forrest futásnak ered, a „Rainy Day Women #12 & 35”című számára.

3. I’m Not There - Bob Dylan életei

Todd Haynes filmje tulajdonképpen Bob Dylan életszakaszait mutatja be, úgy hogy mindegyik időszakban más alakítja! Méghozzá olyan színészek, mint Richard Gere, Christian Bale, Heath Ledger, valamint Cate Blanchett, aki olyan szinten hasonlít a különös figurára, és úgy átlényegült, hogy öröm nézni!

4. Wonder Boys - Pokoli hétvége

A film, aminek zenéjéért, Dylant az Akadémia is kitüntette egy aranyszoborral! Pedig a zenész nem volt benne biztos, hogy amit komponált az megfelelő lesz a Michael Douglas főszereplésével készült mozihoz. Nos az elmúlt évtizedek egyik legjobb eredeti filmzenéje lett a „Things Have Changed”!

5. Pop, csajok satöbbi

A kultikus filmből, amiben John Cusack és Jack Black egy lemezboltot üzemeltetnek, nem maradhat ki Bob Dylan sem, így a srácok által írt „kedvencek listán” is feltűnik a zenész neve, ahogyan egy jelenet erejéig meg is említok a Blonde on Blonde című albumát, mondván egy összetört szívnek a zseniális Bob Dylan-re van szüksége! De hallhatjuk is a legenda „Most of the Time” című dalát is, egy esős chicagoi snitt alatt.

6. Vanília égbolt

 


A Cameron Crowe által rendezett filmben Cameron Diazt, Penélope Cruzt és Tom Cruise-t láthatjuk a nagy nevekhez és a szuper történethez pedig, a rendezőtől megszokott zseniális filmzenét is kaptunk! Ám a szemfüleseknek feltűnhetett, hogy az egyik jelenetben, melyben Penélope és Tom látható és, ami alatt Bob Dylan „4th Time Around” című muzsikája hallható, a zenész egyik albumborítója is koppintásra került!

7. Észvesztő

Angelina Jolie a fantasztikus alakításáért Oscar-t kapott, de mi biztosak vagyunk benne, hogy Bob Dylan „It's All Over Now, Baby Blue” című száma is segíthetett a színésznő átlényegülésében. Hiszen a dal szövege, olyan mintha Jolie filmbeli karakteréről szólna!

8. Álmodozók

Mi másban szerepelhetne egy Dylan-dal, hanem a párizsi diákforradalmak idején játszódó Bertolucci-filmben, melyben három fiatal keresi az útját, miközben ismerkednek a filmekkel, a zenével, a körülöttük zajló világgal és természetesen egymással is! A “Queen Jane Approximately” szám,teljes mértékben vissza adja a korszak hangulatát.

9. New York-i történetek

A film, ami mondhatni az amerikai mesterhármas műve - ugyanis Woody Allen, Francis Ford Coppola és Martin Scorsese készítette – három történetből tevődik össze, melynek egyik hőse az absztrakt festő, aki szenvedélyes kapcsolatot ápol modelljével és, akiknek az egyik kulcsjelenete alatt, személyes kedvencünk a „Like a Rolling Stone” című dal csendül fel!

10. Hímnem-nőnem

Bob Dylan-t még Jean-Luc Godard is megemlítette egy filmjében!

A Hímnem-nőnem című alkotásban ugyanis, Jean-Pierre Leaud karaktere, újság olvasás közben kezd el csevegni a barátjával a következőképpen:

"- Mit olvasol? - Egy cikket Bob Dylan-ről. - Kicsoda ő? - Ő egy Vietnik. - Az mit jelent? - A beatnik és a vietnámi szavak keresztezése! - Ki vagy te, Mr. Bob Dylan? - Nem hallottál még róla? Naponta 10 ezer lemezt ad el!"

Forrás: whitecitycinema.com, pastermagazine.com
Képek: tumblr.com
#CinemaKlub#top10#Filmek#bob dylan#születésnap#filmzene#sztárok#oscar-díj

Címlapról ajánljuk