CinemaKlub

Cate Blanchett, az ausztrálok aranyszobrot tojó színésznője!

rtl.hurtl.hu

2017. május 16. 12:00

A többrétű szőkeség, akiért nemcsak az egész világ, hanem bevallottan Steven Spielberg is rajong, a napokban ünnepelte születésnapját, ez pedig bőven elég indok arra, hogy utána járjunk rengeteg Oscar-jelölésének és rádöbbenjünk arra, hogy lehet nem is Meryl Streep az Akadémia kedvence!

Az ausztrál színésznő karrierje mesébe illő magaslatokig jutott, még ha mi eddig úgyis éreztük, hogy nem kap elég figyelmet tehetséges kedvencünk!

Nos, lássuk, hogy mégis mennyi az annyi és, hogy milyen utat járt be a francia hangzású névvel, de egyébként ausztrál-amerikai felmenőkkel büszkélkedhető Blanchett a mesés élete során:

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy amerikai tengerészeti flotta, melynek hajója Ausztráliában rekedt, így ennek a szerencsétlenségnek köszönhetően a legénység egyik tagja, nagy szerencséjére találkozott egy csinos fiatal lánnyal, de még inkább nekünk mázli, hogy bár a hivatása elszólította a tengerészt, a férfi mégis úgy döntött, visszatér a lányhoz, akibe beleszeretett és családot alapítanak.

A párnak három gyermeke született melyek közül a középső kislány, Cate már fiatalon elkezdett érdeklődni a színészet iránt, ám ahogyan az minden mesében lenni szokott hősünknek több megpróbáltatást is ki kellett állnia, míg elnyerte méltó jutalmát!

Cate Blanchett életének első megpróbáltatása az volt, amikor tíz éves korában elveszítette édesapját, aki szívrohamot kapott. Miután a kislánynak nem sikerült elbúcsúznia a szeretett családfőtől, a színésznő elhatározta, hogy ő úgy fog élni, hogy soha többet ne érezze ennek a kimondatlan búcsúnak a hiányát!

Éppen ezért nem meglepő, hogy az Oscar-díjas sztár talán egyik legfurcsább, mégis legszívmelengetőbb szokásává vállt, hogy addig nem hagyja el otthonát és családtagjainak sem engedi, hogy elmenjenek, amíg fizikailag nem köszönt el mindnyájuktól és nem mondta el nekik, hogy mennyire fontosak számára.

A különleges színésznő kamasz évei során újabb próbatételek következtek, az iskola, valamint a színjátszó kör között lavírozva, hol gótként, hol punk-ként jelent meg, ahogyan szőke tincseitől is hamar megszabadult, így sokan láthatták kopaszon, az önmagát kereső fiatalt.

Az extravagáns külső azonban komoly szándékokat takart, így a közgazdasági és szépművészeti egyetemi szakok elvégzése után, jelentkezett a színművészeti egyetemre, ahol vizsgaelőadására, drámatanárnője Lindy Davis, magát Geoffrey Rush-t hívta meg, hogy nézze meg a tehetséges lányt!

Szophoklész Elektrája pedig Blanchett előadásába, nemcsak a nagy színész, hanem a kritikusok tetszését is elnyerte!

Ezekután nem volt megállás, eldőlt, Cate Blanchett-ből színésznő lesz, de még milyen színésznő!

Geoffrey Rush rögtön felajánlotta neki Ophelia szerepét a társulatának darabjában, de a színházi lehetőségek mellett, kisebb tévés szerepeket is kapott, míg nem a Parklands című rövidfilm főszerepét egyenesen neki nem írták!

Nincs mit tenni, Blanchett-et már akkor a szakma királynőjeként kezelték, így nem is csoda, hogy az egyszerű lányból nem sokkal ezután a régi Hollywood-ot idéző filmcsillag lett!

Shekhar Kapur, Elizabeth - első Erzsébet angol királynőről szóló - filmje pedig nemcsak az abszolút hírnevet, hanem az első Oscar jelölését is meghozta neki. Ennek különlegessége, hogy a mozi második fejezetéért az Elizabeth: Az aranykor című alkotásban nyújtott teljesítményéért, ismét aranyszoborra jelölték!

Így Cate Blanchett az egyetlen, akit kétszer jelöltek ugyanannak a személynek a megformálásáért Oscar szoborra!

Ám az áhított díj elnyerése még váratott magára, előbb a mesebeli herceget nyerte el, Andrew Upton személyében, akivel húsz éve boldogházasságban élnek és nevelik három fiúkat és egyetlen lányukat. Ebből is látszik, hogy a színésznő szerencsés csillagzat alatt született, hiszen nemcsak a karrierje, de a magánélete is tökéletes!

Ha pedig a tökéletességről van szó, kevés tökéletesebb választást tudunk elképzelni, mint mikor Blanchett lett A Gyűrűk Ura, Galadriel-je, akit a színésznő összesen hatszor alakított a vásznon, és akinek tündefüleit a forgatások után kikönyörögte a maszkmesterektől, hogy aztán bronzba önthesse őket!

Miután pedig eljátszotta Középfölde egyik leghatalmasabb tündéjét, már nem volt szükség varázslatra sem, hogy megkapja Martin Scorsese, Aviátor című filmjének egyik szerepét, melynek hála Blanchett, Katharine Hepburn-t alakíthatta és, aminek köszönhetően megkapta az első Oscar-díját is!

Ráadásul így a tehetséges ausztrál színésznő lett az első, aki azért kapott Oscar-t, mert egy Oscar-díjast formált meg!

Az Aviátor után pedig úgy tűnt, a sztár még akár duplázhat is, hiszen 2008-ban a Bob Dylan életei című filmért Oscar-ra jelölték a legjobb női mellékszereplő díjáért, amivel egyúttal, egyike lett annak a három színésznőnek, akit az Akadémia egy férfi megformálásáért tüntetett ki a figyelmével, valamint egy másik jelölést is kapott a legjobb női főszereplő kategóriájában is a már említett Elizabeth: Az aranykor című filmért.

Ám második aranyszobrát, amit már női főszereplő kategóriában érdemelt ki, nem egy angol uralkodó, hanem egy ízig-vérig New York-i nő megformálásáért kapta, Woody Allen Blue Jasmine című filmjével, így pedig egy újabb klubnak a tagja lett, amiben mellette, öt olyan színésznő van, akik az Akadémia mindkét nőknek fenntartott kategóriájában győzedelmeskedni tudtak! 

Ezzel pedig Cate Blanchett lett az egyetlen ausztrál, akinek két Oscar-díja van!

Csodálkozunk rajta, hogy Steven Spielberg is rajong érte és, hogy a rendező ragaszkodott hozzá, hogy a színésznő terhessége ellenére is szerepeljen a legutóbbi Indiana Jones filmben?

Blanchett ugyanis már három hónapos terhes volt, mikor a forgatások befejeződtek.

De nemcsak az E.T. atyja, hanem Geoffrey Rush is imádja a legelső találkozásuk óta, sőt a még az iskolából ismert, azóta pedig már szinte állandó partnereként feltűnő, Hugo Weaving is odavan a színésznőért, aki feltűnt már több videó klipben, de kipróbálta magát már szinkronszínészként is, és mindemellett pedig elkötelezett környezetbarát is!

Cate Blanchett, aki már minden műfajban megmutatta magát, úgy tűnik, fullba nyomja Meryl Streep-et, de valahogy mi nem bánjuk, hogy két ilyen csodálatos színésznő munkásságát nyomon követhetjük!

Képek: tumblr.com

#CinemaKlub#Portré#cate blanchett#érdekességek#ausztrál#oscar-díj#bob dylan

Címlapról ajánljuk