CinemaKlub

Családi csetepaték fenyőillatba burkolva

Szeifert MónikaSzeifert Mónika

2016. december 21. 11:49

Nincs semmi ünnepi hangulatod? Sebaj! Kuckózz be egy takaróval a tévé elé és válassz egy jó kis karácsonyi filmet. Talán még a csengettyűt is meghallod a végére.

December vége sokféle érzelmet vált ki belőlünk. Várakozást, összegzést, vágyat a lazításra, nosztalgiát egy fénykép, egy jól elkapott karácsonyi reklám vagy egy ötletes dekoráció láttán, de igazából sokunknak elveszik a karácsony varázsa, ahogy elmúlik a gyerekkor. Aztán elkezdjük keresni és nem feltétlenül találjuk meg az ablakra aggatott hóemberes izzósor láttán.

Mit teszünk hát, ha érezni akarunk valamit az év kétségkívül legfontosabb, legjobban várt és leginkább elüzletiesedett ünnepe kapcsán?

Karácsonyi zenét hallgatunk vagy előveszünk olyan filmeket, amik előhozzák belőlünk a gyermeki várakozást.

Hogy mit választunk, az nagyban függ attól, hogy éppen tündérmesét, vígjátékot, a családi ünnepek folyton ismétlődő feszültségeit kikarikírozó komédiát vagy romantikát akarunk-e látni? Persze léteznek ünnepi időszakba burkolt akciófilmek, drámák, vagy éppen horrorok is, de hadd előlegezzem meg eme gyűjtemény kapcsán, hogy utóbbi kettőre kevésbé vágyik az olvasó. Én például egyáltalán nem, de nem képezem le a teljes lakosság igényét.

Ha karácsonyi film, nekem az 1989-es Karácsonyi vakáció ugrik be elsőként Chevy Chase-szel, Beverly D’Angelóval, Juliette Lewis-szal (amire vagy 15 évvel az első megtekintés után jöttem rá, hogy ő Juliette Lewis) és Johnny Galeckivel, aki ma már az Agymenőknek köszönheti ismertségét. Ebben a filmben tökéletesen nyomon követhető, mi minden vár egy négyfős családra, ha a házukban alszik az összes rokon az ünnepek alatt és azok is szemtől szembe kerülnek egymással, akiknek gondot okoz jópofát vágni legalább a jó hangulat kedvéért.

Örök darab rengeteg humorral, legalább annyira, mint a Reszkessetek betörők! a mi Kevinünkkel, akit az RTL Klub tett állandó vendéggé a magyar otthonokban minden karácsonykor. (Ezt ezúttal is köszönjük a legijesztőbb fenyegetéseknek is ellenálló programigazgatónknak!)

Mert bizony lehet gúnyolódni, értetlenkedni, lekezelni, de mindenki tudja, hogy a Reszkessetek betörők! remek karácsonyi film a cuki, ártatlan, mégis pengeéles logikájú Kevinnel, akit korának legnagyobb gyereksztárja, Macaulay Culkin alakít az 1990-es moziban.

És ha már családi bonyodalom, a téma iránt érdeklődők könnyen találnak maguknak erre alapozó karácsonyi filmeket. A Kőkemény család-ban (2005) Sarah Jessica Parker küzd a vőlegénye legközelebbi hozzátartozóinak szimpátiájáért, de bármennyire is igyekszik, egyre ellenszenvesebbé teszi magát az anyósjelölt, Diane Keatonés a kishúg, Rachel McAdams szemében.

 


Ben Afflecknek még nála is nehezebb a dolga a Túlélni a karácsonyt! című 2004-es vígjátékban, ő ugyanis valódi család híján felbérel magának egy számára ismeretlen famíliát, hogy lenyűgözze a menyasszonyát és annak szüleit, de mint ahogy az ötlet maga is borzalmas, a végkifejlettől sem várhatunk sokkal többet. Ebben a filmben újra láthatjuk, a Reszkessetek betörők! Kevinjének édesanyját, Catherine O’Harát egy sokkal alpáribb karakter képében. Affleck bérelt apukája James Gandolfini, álhugicája pedig Christina Applegate, aki alaposan meglazítja a jegyespár közötti érzelmi köteléket.

Míg Afflecknek egyetlen rokonhoz sem volt szerencséje, addig Reese Witherspoon és Vince Vaughn túl sok címre volt hivatalos a Négy karácsony-ban (2008). Bár az elvált szülők gyerekei évekig sikeresen kikerülték, hogy négy helyre kelljen utazniuk ünnepelni, ezúttal nem sikerül felszállniuk a téli nyaralásba repítő gépükkel, ráadásul mindezt a tévé élőben közvetíti. Életükben először kénytelenek végiglátogatni a szülőket együtt, ami sok meglepetéshez és feszültséghez vezet, ki nem mondott vágyak kerülnek felszínre a látogatások után. A vígjátékban Robert Duvall, John Favreau, Sissy Spacek és John Voight is feltűnik.

Végignézve a karácsonyi filmes kínálatot, ma már elmondható, hogy Hollywood letett arról a régi szokásáról, hogy minden ünnepi művet cukormázba burkol. Napjainkban már népszerűbb valós problémákat viszontlátni a vásznon, még akkor is, ha a végkifejlet elrugaszkodottabb, mint a cselekmény főszála.

Néha túl szép a problémák filmes megoldása, de lehet, hogy enélkül nem is néznénk őket olyan szívesen.

#CinemaKlub#Filmek#családifilm#karácsony#reszkessetek betörők!#diane keaton#vince vaughn#Kőkemény család#nincs karácsony kevin nélkül

Címlapról ajánljuk