CinemaKlub

Nem bírtunk magunkkal, kiosztottuk az Oscar-díjakat!

Jenei BrigittaJenei Brigitta

2016. február 22. 18:00

Kettős játszmát játszottunk: nemcsak azt próbáltuk megjósolni, hogy az Akadémia tagjai kiket választanak meg a különböző kategóriákban, de mellé biggyesztettük, hogy szívünk szerint, mi kiket voksoltunk volna meg győzteseknek.

Csak az igazságérzetünk és a lelki egyensúlyunk érdekében nem hagyhattuk ki, hogy egy picit jós, óvodás és persze izgatott filmőrült énünket is előhívva, megmondjuk a frankót a 88. Oscar-gáláról. Hetek, sőt hónapok óta pörög megállás nélkül a gépezet, mániákusokként daráljuk a jelölt filmeket – oké, közben Deadpoolból dupláztunk – és már csak egy hét van hátra a puccparádéval egybekötött gáláig.

Vannak kimondott kedvenceink a listáról, vannak régóta imádott tehetségek és persze már előre tudjuk, hogy egy-egy kategóriánál csak a fejünket fogjuk majd, azt motyogva, hogy „talán megőrültek ezek?!”. Annyi biztos, hogy ez az őszinteség órája, mi pedig kidobtuk a piacra a voksainkat, és persze tippelve az Akadémiáét is. Nézzük a főbb kategóriákat!

Legjobb férfi főszereplő:

Jelöltek: Bryan Cranston, Matt Damon, Leonardo DiCaprio, Michael Fassbender, Eddie Redmayne



CK: DiCaprio
Akadémia: DiCaprio

Konkrétan már ott tartunk, hogy ha nem DiCaprio nyeri, akkor egy egész világ kap majd agyérgörcsöt és újabb mém-hullámot, magáról a színészről pedig már ne is beszéljünk. De az elmúlt hetekben komolyan azt súgja nekünk a nagybetűs Erő, hogy 2016 lehet az az év… Nem mintha ezért a három órás kúszásért érdemelné meg a legjobban, de essünk már túl rajta, na! Persze, simán felröhögnénk, ha se Leo, se pedig Redmayne nem kapnának díjat, hanem sunyiban, elegáns surranó pályán Fassbender vinné el a prímet a gálán (erre persze nulla esélyt látunk).

Legjobb női főszereplő:

Jelöltek: Cate Blanchett, Brie Larson, Jennifer Lawrence, Charlotte Rampling, Saoirse Ronan



CK: Brie Larson
Akadémia: Brie Larson

Talán, itt meg lesz az egyetértés, legalábbis nagyon reméljük. Nem akarunk zsákbamacskát árulni: nálunk a Szoba konkrétan mindent vitt az idei jelölt filmek közül. Hiába néztünk sorra mindent, egyik sem érintett meg minket annyira, mint ez a zseniális alkotás és benne a két főszereplő, Brie Larson és Jacob Tremblay munkája. Felkavaró, megindító és végtelenül nyers, amit a vásznon láttunk kettejüktől. Ezért pedig szobor dukál.

Az is épp elég nagy fájdalom, hogy Tremblay-t nem jelölték a férfiak mezőnyében, pedig kellett volna! Sőt, mi még a díjat is nekiadtuk volna legszívesebben. De Larson több mint valószínű, hogy begyűjti első Oscar-győzelmét, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy a díjátadó-idényben szinte minden nagyobb eseményen ő lett a győztes (Golden Globe, BAFTA, SAG) és eddig összesen 33 díjat nyert ezzel a szereppel.

Legjobb férfi mellékszereplő:

Jelöltek: Christian Bale, Tom Hardy, Mark Ruffalo, Mark Rylance, Sylvester Stallone



CK: Mark Ruffalo
Akadémia: Sylvester Stallone

Tudjuk, gyönyörű történet lenne, ha Stallone most a mellékszereplő kategóriában elérhetné, amit 1977-ben nem sikerült, ráadásul ugyanazzal a szereppel. Ráadásul úgy, hogy már a Golden Globe-győzelemnél mindenki állva tapsolt, mi pedig bekönnyeztünk, amikor a legjobb barátjaként emlegette Rocky Balboát. Azonban azt is be kell látni, hogy Mark Ruffalo – immáron harmadik Oscar-jelölésével – egy egész filmet (Spotlight) vitt el a hátán a kiemelkedő alakításával. Nekünk már régóta a szívünk csücske, szobrot neki!

Legjobb női mellékszereplő:

Jelöltek: Jennifer Jason Leigh, Rooney Mara, Rachel McAdams, Alicia Vikander, Kate Winslet



CK: Kate Winslet
Akadémia: Kate Winslet/Alicia Vikander

A férfi mellékszereplő kategóriához képest picit gyengébbnek, vagy mondjuk ki: kevésbé szorosnak érezzük a női mezőnyt. Részünkről – és erős tippünk szerint az Akadémia részéről is – Winsletnek járna a leginkább az aranyszobrocska, hiszen a Steve Jobs attól függetlenül, hogy az újszerű szerkezetével egy picit didaktikus lett, főszereplői dinamikája vitathatatlan.

Legjobb film:

Jelöltek: A nagy dobás, A kémek hídja, Brooklyn, Mad Max: A harag útja, Mentőexpedíció, A visszatérő, A szoba, Spotlight



CK: A szoba
Akadémia: Spotlight

Nálunk nem kérdés – fentebb már le is írtuk, hogy miért –, hogy A szobának kellene megnyernie ezt a kategóriát. Persze, a döntés akár nehéznek is titulálható, hiszen a nyolc jelölt mindegyike más és más stílust, témát és hangulatot képvisel. Az viszont több mint valószínű, hogy az Akadémia inkább olyat választ majd győztesnek, amely történetét tekintve nagyobb jelentőségű a társadalom szempontjából: ilyen a Spotlight és A nagy dobás is. Szerintünk a kettő között dől majd el minden.

Legjobb animációs film:

Jelöltek: Anomalisa, Boy And The World, Agymanók, Shaun, a bárámy,  Amikor Marnie ott volt



CK: Agymanók
Akadémia: Agymanók

A koncepció, a határtalan képzelet, a kreatív ötletek és a képi megvalósítás… és persze, még sorolhatnánk az Agymanók és a Pixar érdemeit. Rengeteg klasszikus fűződik már a stúdió nevéhez, egy rakás feledhetetlen karakter, és furcsa csavarral teremtett világok, mégis az emberek fejében élő és dolgozó manók ötlete tette fel az i-re és a karrierjük csúcsára a pontot.

Legjobb operatőr:

Jelöltek: Ed Lachman (Carol, Robert Richardson (Aljas nyolcas), John Seale (Mad Max), Emmanuel Lubezki (A visszatérő), Roger Deakins (Sicario)



CK: A visszatérő
Akadémia: A visszatérő

Lehet szidni Alejandro G. Inarritu filmjét, aludni is tökéletesen lehet rajta, sőt hányingert kapni a nyers hús falatozás láttán, és így tovább, de az vitathatatlan, hogy ilyen gyönyörű látványvilágot ritkán örökítenek meg a nagyvásznon. Emmanuel Lubezki pedig egy igazi – picit hosszú, ez igaz – képorgazmussal körítette Leonardo DiCaprio végtelen szenvedését a fagyos vadonban. Lubezki pedig nem éppen zöldfülű, a 2015-ös Birdman is az ő munkája, és olyan filmeken dolgozott már korábban, mint Az élet fája vagy a szintén Oscar-díjas Gravitáció –  és ne feledjük, hogy a Birdmanért is hazavihette a szobrocskát.

Legjobb rendező:

Jelöltek: Adam McKay (A nagy dobás), George Miller (Mad Max: A harag útja), Alejandro G. Inarritu (A visszatérő), Lenny Abrahamson (A szoba), Tom McCarthy (A szoba)



CK: A szoba
Akadémia: A visszatérő

Az idei Golden Globe-on és a BAFTA-díjátadón Inarritu volt a szavazók választása. A kérdés azonban fennáll: az Akadémia vajon egymás után kétszer is neki ítéli majd a legjobb rendezőnek járó díjat? Tavaly a Birdman igazi kedvenccé vált: a Legjobb Film, a Legjobb Eredeti Forgatókönyv és a Legjobb Rendező kategóriában is győzni tudott. A visszatérő azonban sokkal szélsőségesebb alkotás lett, amely inkább maradt meg egy keserves „most azért is szerzünk egy Oscart” filmként, mint egy valóban elismerésre méltó alkotásként. Nálunk A szoba kiegyensúlyozottsága, remek felépítése és a szereplők fantasztikus alakítása miatt Lenny Abrahamson érdemelné ki a „kitüntetést”.

Legjobb külföldi film:

Jelöltek: Embrace of the serpent (Kolumbia), Mustang (Franciaország), Saul fia (Magyarország),  Theeb (Jordánia), A War (Dánia)



CK: Saul fia
Akadémia: Saul fia

A bizakodás és a pozitív gondolatok leállíthatatlanul járják át a testünket. Egyszerűen kizártnak tartjuk, hogy Nemes Jeles Lászlóék csodálatos diadalmenete pont az Oscar-on akadjon meg. Az egész világ a Saul fiáról beszél, Hollywood újra Magyarország felé fordította a tekintetét, innentől kezdve már tényleg csak reménykednünk kell, hogy az aranyszobrocska "nálunk" landol. Ebben talán csak a francia Mustang akadályozhat meg minket, amelyről szintén nagyon jó kritikákat írnak az újságírók.

Legjobb Eredeti Forgatókönyv:

Jelöltek: A kémek hídja, Ex Machina, Agymanók, Spotlight, Straight Outta Compton



CK: Spotlight
Akadémia: Spotlight

Legjobb Adaptált Forgatókönyv:

Jelöltek: A nagy dobás, Brooklyn, Carol, A mentőexpedíció, A szoba



CK: A szoba
Akadémia: A nagy dobás

Korábban már leírtuk A szoba érdemeit, és szerintünk ez a fajta kiegyensúlyozottság alapeleme kell legyen, egy Oscarra jelölt filmnek. A nagy dobás nagy eséllyel kapja majd meg az Akadémia elismerését, ezzel úgy háromnegyed részben egyet is értünk, hiszen a film egészen ennyi ideig tartotta magát a furcsa, ámde annál szórakoztatóbb koncepciójához, amellyel elérte, hogy ne tartsuk unalmasnak a tőzsde világát. A film vége felé azonban már bőven elvesztettek minket.

Hogyan miben tévedtünk és miben trafáltunk bele az eredményekbe, az február 28-án kiderül!

Addig is megleshetitek a legek világát is: az Oscar-történelem legizgalmasabb eseményeit gyűjtöttük össze egyetlen csokorba.

Képek: Tumblr
#CinemaKlub#oscar-díj#oscar#jelöltek#díjak#Filmek#gála#díjátadó

Címlapról ajánljuk