CinemaKlub

Mark Ruffalónak hiába int be mindig az élet, ő nagyobbat üt

Jenei BrigittaJenei Brigitta

2016. február 19. 16:00

Mindenki Hulk-ja megélt már egy-két dolgot az életben, többször is szembe kellett néznie a halállal, mégis ő jött ki győztesen a dologból. Vajon mindent tudunk a háromszorosan is Oscar-díjra jelölt színészről? Most kiderül!

Hollywood visszafogott, őszinte és szeretnivaló Ruffalója, aki volt már szellemeket kergető hősszerelmes, idegbeteg zöld szörnyeteg, depresszióval küszködő apa, homoszexuális tévésztár és nemrég az oknyomozó újságírás világába is követtük a Spotlight-ban. Szerepeit tekintve sose tudhatjuk, hogy legközelebb kivel találkozhatunk a vásznon, személyét nézve viszont egy határozott, biztos úton haladó ember köszön vissza nekünk.

Legalábbis ma már így tűnik.

De nem volt ez mindig így. Az élet Ruffalónak is beintett már jó párszor. Manapság, blockbusterek, elismert tévéfilmek és a független filmek is kapkodnak utána. Válogathat, sőt még le is beszélheti a rendezőket arról, hogy utána rohangáljanak egy karakter megformálása miatt. Bezzeg, amikor nekikezdett…



A filmipar nagyon nehezen nyitott neki ajtót: majd 600 meghallgatás, 10 évnyi bárpultos meló – csak hogy valamiből megéljen, miközben az álmait kergeti –, és megannyi visszautasítás után, kétszer is szakítani akart Hollywooddal. Ha akkoriban tudta volna, hogy 2016-ban már harmadszor jelölik Oscarra, és 6 részen keresztül játszhat egy milliókat elérő franchise-ban…

Hiába járt színiiskolába Benicio Del Toróval, hiába a rengeteg próbálkozás, a színészet egyszerűen nem akart neki összejönni… egészen a 2000-es évekig és a Számíthatsz rám című filmig, amelyet követően a fiatal Marlon Brandóhoz hasonlították a kritikusok. Innentől kezdve úgy tűnt, hogy végre megindult a szekér. 2002-ben még Mel Gibsonnal is szerepelt volna a Jelekben, azonban kiesett a forgatásról, helyére pedig Joaquin Phoenix került. Az élet ugyanis megint adott neki egy gyomrost.

Agydaganatot diagnosztizáltak nála. Ezt azonban senkinek, még a feleségének (Sunrise Coigney, színésznő) sem mondta el, aki akkoriban volt várandós első gyermekükkel. Magában tartotta és kivárta, míg megszületik a fia. Majd az első héten színt vallott a család előtt és megműtette magát. Ezek után pedig egy időre lebénult a fél arca.

„Biztos voltam benne, hogy meghalok.” – nyilatkozta.

De szerencsére felépült, maga mögött tudhatta a betegséget és visszatérhetett a nagy álom, a színészet kergetéséhez. Jöttek is szép sorban a kisebb szerepek, mellékszerepek: Egy makulátlan elme örök ragyogása Kate Winslettel, Nyílt seb Meg Ryannel, Flört a fellegekben Gwyneth Paltrow-val, Hirtelen 30 Jennifer Garnerrel, és így tovább. Itt már nem döcögött, hanem hármas sebességbe kapcsolva haladt az épülő karrier országútján.

2008-ban azonban újra megtorpant körülötte a világ: fejbe lőtték a bátyját – akinek az ügyét a mai napig nem zárták le. Egy újabb gyomros, egy újabb nehéz időszak. Azonban ez volt az az esemény, amely arra ösztönözte, hogy elvállaljon egy szerepet A gyerekek jól vannak című filmben 2010-ben, amit 4 Oscarra is jelöltek.

„A bája, a lelke, a humora és hogy mennyire jól kijött a nőkkel. Ahogy falta az életet. Csupán egy apró szeletét hoztam vissza a lényéből ezzel a karakterrel, de azt hiszem, hogy ezzel méltón emlékezhettem meg róla. Gyönyörű ember volt.” – nyilatkozta bátyjáról.

A tisztelgés pedig szakmai elismeréseket is hozott: életében ekkor jelölték először Oscar-díjra (azóta begyűjtött még kettőt: egyet a 2015-ös Foxcatcherrel, és a legutóbbit a Spotlighttal).

És ekkor már nem volt megállás, folyamatosan dolgozott: populáris, független és művészfilmekben egyaránt. Jól megfértek egymás mellett a romantikus komédiák – így például a 2005-ös a Ha igaz volna Reese Witherspoonnal – és a komor nyomozós filmek, mint a 2007-es Zodiákus vagy a 2010-es Martin Scorsese alkotás, a Viharsziget. Ó, és közben még a rendezésbe is belekóstolt (Sympathy For Delicious), amelyért a Sundance fesztiválon megkapta a zsűri különdíját.

A vegetáriánus színész végre jó időre megmutatta az életnek, hogy jobb, ha nem packázik vele többet, hiszen úgyis mindig feláll az óriási ütések után is! Hollywood és a családi boldogság is a keblére ölelte: három gyermekével és feleségével boldogan élnek együtt New Yorkban, miközben apa ingerült szuperhősként gyűjti folyamatosan a rajongóit.



Hulk karaktere, majd a Bosszúállók akcióba lendülése pedig még az eddigieknél is jobban felpörgette a karrierjét. Lavinaszerű robbanás, megannyi szerep és siker. Ó, és persze némi pénz is csurran-cseppen a nagy melózásban. Habár a színész igyekszik minél többet adni, nemcsak családján belül, de lelkes aktivista is, aki a jó ügy érdekében bármire képes. Ezzel egyszerre segíthet másokon és a milliós fizetések láttán született bűntudata is enyhül picit.

A Bosszúállók sikere óta már rejtőznie kell az imádói elől, a Comic-Conon persze könnyedén besurranhatott közéjük, hiszen csak felkapott egy maszkot és máris egy volt közülük. És a szórakozás nem áll meg ezen a ponton: egy ekkora stábbal mindig történik valami, mindenki szívatja a másikat és óriási a szeretet is. Nem véletlen, hogy azon túl, hogy kollégái egyöntetűen őt szavazták meg a legszőrösebb Bosszúállónak, a legölelnivalóbb címet is elnyerhette.



Reméljük, legközelebb már ő ölelheti magához az Oscar-díjat, hiszen ha valamiért, akkor a Spotlight legjobb mellékszerepéért biztosan kijár neki az elismerés!

 

Képek: Tumblr
Forrás: IndieWire, IMDB, Rollingstone

#CinemaKlub#mark ruffalo#Portré#hulk#bosszúállók#siker#Karrier#Viharsziget#tumor#tragédia#film#mozi

Címlapról ajánljuk