Cápák között

Fraxinea (Raiffeisen)

rtl.hurtl.hu

2024. február 29. 10:55

A Raiffeisen-különdíj jelöltje a Cápák között 7. évadának 6. adásából Takács Emese és Kiss Gergely

Miért döntött úgy, hogy vállalkozni kezd? Nem félt a bizonytalanságtól?

A Fraxinea indulását kezdetben a kíváncsiság vezérelte, nem a vállalkozói lét utáni vágy. A vállalkozás megalapításának gondolata akkor indult el bennünk, amikor láttuk, hogy létező problémát tudunk megoldani egy megvalósítható technológiával.

A bizonytalanságtól mindannyian tarunk valamennyire, de az izgalom, ami abból fakad, hogy valami teljesen újat építhetünk, többnyire felülírja ezt. Hiszünk abban, amit a Fraxineával képviselünk, és hisszük azt, hogy növekvőben van egy tudatos fogyasztói réteg, akikkel tudunk közösen építkezni.

Mi volt a legnagyobb sikerélménye idáig?

A Cápák Között előtt a legnagyobb sikerünk az volt, amikor először sikerült több négyzetméter gombabőrt növesztenünk. A gombákkal való foglalkozás jó metaforája a vállalkozói létnek, sokszor csak a sorozatos bukásokból lehet megtanulni és tökéletességig vinni egy-egy folyamatot. Jelenleg a Cápák között-ben való szereplésünket és az ottani fogadtatást tartjuk a legnagyobb sikernek. Nem vártunk ilyen mértékű érdeklődést és elfogadást itthon, ez is megerősített minket, hogy létre fogjuk hozni az első körforgásos gazdaságon alapuló, gombákkal működő anyaggyártást Magyarországon.

Mi volt a legnagyobb kudarcélménye idáig?

Nem egy, hanem száz meg száz olyan pont volt, amikor elgondolkodtunk azon, hogy megéri-e erre a projektre ennyi időt áldozni az életünkből. A gombatermesztés, főleg kísérleti módszerekkel olyan, mint a mandala készítés. A munka melletti szabadidőben hajnalig dolgozol, aztán vársz több hetet vagy egy hónapot, hogy kiderüljön: penész vagy baktériumok jelentek meg a kívánt gombakultúra helyett. Ezt a tevékenységet kell elképzelni folyamatos ismétlésben 5 éven keresztül. Úgy gondolom, hogy ez a folyamat erősített meg bennünket és ilyen módon fogunk viszonyulni a vállalkozói lét kihívásaihoz is.

Ha újrakezdhetné, lenne olyan döntése, amit megváltoztatna? Ha igen, melyek azok?

Korábban lépnénk a nyilvánosság elé. Túl sokáig gondoltuk azt, hogy amin dolgozunk, még nem elég tökéletes és rejtegettük a világ szeme elől. Ha csak sejtésünk lett volna arról, hogy mennyi támogatásban lenne részünk és mennyi lehetőség tárul elénk nem is gondolkodtunk volna ilyen sokat ezen.

El tudja különíteni a munkát a magánélettől?

Jelenleg, mivel még igen korai szakaszában tartunk a vállalkozás indításának, leginkább szabadidőnkben tudunk a Fraxinea körüli teendőkkel foglalkozni. Így, ebben a formában a munka-magánélet elkülönítése a nem valósul meg a hagyományos értelemben. Természetesen ügyelünk arra, hogy ha lehet próbáljunk meg olyan időszakokat beiktatni az életünkbe, mikor csak a mindennapoké és a kikapcsolódásé a szerep. Így mikor visszatérünk a Fraxineához frissen tudunk ismét nekikezdeni/ folytatni a munkát.

Inkább támogatták az ismerősei, vagy többen voltak, akik kétségeket fogalmaztak meg?

Abban a nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ismerőseink és családunk minden tekintetben támogatóan állt hozzá ahhoz, amit csinálunk. Természetesen a kétségek is felmerültek emellett, de úgy hisszük, hogy ezek meghallgatása sokszor előrevitt minket a folyamatban. Erősített és cselekvésre sarkallt.

Sikerült elkülöníteni a vállalkozás és a saját pénzügyeit?

Kezdetekben igen nehéz nem bevonni saját tőkét a vállalkozás fejlesztésébe. Főként a korai szakaszban, mikor még támogatásra sok esélyt nem lát az ember. Szerencsére viszonylag hamar sikerült kisebb pénzügyi támogatásra is szert tennünk, nevezetesen a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Inkubációs programján keresztül.

Ha ez nem sikerülne (sikerült volna), van következő terve?

Hisszük, hogy vannak, akik ugyan azon értékrenddel bírnak, mint mi és látni fogják a potenciált abban amit csinálunk. Úgy gondoljuk, hogy elsősorban embereket kell megnyernünk, az anyagiak pedig követni fogják őket előbb vagy utóbb. Szerencsére gombákat nagyon kevés pénzből is lehet termeszteni, ha más eszközökkel is. Addig folytatjuk, amíg sikerül.

#Cápák között#rtl#fraxinea#balogh petya#befektetés#takács emese#kiss gergely#gomba#bőr#különdíj#Raiffeisen Bank

Címlapról ajánljuk