Cápák között

Milliárdos üzlet került a Cápák elé

rtl.hurtl.hu

2023. február 19. 19:30

A Cápák között hazai történetében még nem fordult elő, hogy egy Kishal 2 milliárd forintos befektetést kérjen. A hetedik adás tovább erősítette a családi vállalkozások sorát, ezúttal ugyanis egy testvérpár, egy apa-fia páros és egy házaspár is kiállt a Cápák elé.

Újabb testvérpár a Cápák között

A Gáspár-testvérek igazi fociőrültek, ezért alkották meg a Metagrund nevű alkalmazást, amely a grundra járó fiatalok feltörekvését segítené, különböző focis kihívások teljesítésével, amivel a csiszolatlan gyémántokat is felfedezhetnék a profi játékosfigyelők, vagy a média fogyasztói. Bár Moldován András rúgta a bőrt a srácokkal, egy igen kezdetleges, egyelőre bevétel nélküli ötletről van szó, amiben nem látszik az üzlet, így nem adott nekik 42 millió forintot, majd sorban a többi Cápa is elúszott. Lakatos István szerint, ha egy év múlva visszajönnek és a piac validálja a terméket, akkor lesz miről beszélniük.

 

Animált médiapiac – milliárdokért

Mesterséges intelligánciával dolgozik egy saját fejlesztésű program (AIGA), ami a 3D-s animálás világát reformálná meg. Orbán Gergely és szakembere, Nagy Miklós egyből a mélyvízbe úsztak: 2 milliárd forintért 10 százalékot adnának a vállalkozásból, amely szerintük az eddigi összes, piacon lévő animációs szoftvert a fiókba tenné. De a Cápák egyöntetű véleménye szerint ez a cég még nem ér 20 milliárd forintot. Balogh Petya állítása szerint, ha csak 20 millió forintért jöttek volna, hogy újabb embereket alkalmazhassanak, annak lett volna alapja. Mivel azonban túl sokra árazták be a céget, sorban szálltak ki a Nagyhalak az üzleti showműsor eddigi legnagyobb ajánlatátából.

 

Állati ötlet – hozzáértő állatszitterek

Dr. Piller Pálma állatorvos hivatásának köszönhetően rengeteg háziállattal találkozik, akik a gazdik távollétében sok betegséget szednek össze különböző panziókban, vagy egész egyszerűen a megbízott ismerős, családtag nem gondozza megfelelően a kedvencet. A PetWiseCare ezen problémák orvosolására jött létre. Ez egy jutalék alapú piactér, ahol megfelelő képzésen átesett állatszittereket lehet bérelni, hogy a háziállatok biztonságban legyenek a gazdik visszatéréséig. A növekedés felgyorsításához Pálma 15 millió forintot kért a Cápáktól, amiért 7,5 százalékos üzletrészt ajánlott fel. Moldován András röviden összefoglalta véleményét:

Ez miért nem nekem jutott eszembe?!

Balogh Petya ajánlatot is tett, megadta a 15 millió forintot 7,5 százalékért, de a mentorprogramjáért, ami egy 2 éves képzés, további 2,5 százalékot kért az üzletből. Ezzel szemben Lakatos István is megadta a 15 millió forintot 7,5 százalékért, de ő tranzakciónként 500 forint royaltyt kért, ami, ha eléri a 15 millió forintot, azaz a befektetés összegét, akkor tulajdonrésze 5 százalékra csökken. Némi alkudozást követően a vállalkozó ellenajánlatára Petya utolsó ajánlata 20 millió forintért 10 százalékos üzletrész volt, amihez mentorálást is vállalt az ország egyik legaktívabb angyalbefektetője. Ezt a befektetési ajánlatot Pálma elfogadta, ezzel pedig az a különleges helyzet állt elő, hogy több pénzzel távozott a kishal, mint amennyiért eredetileg a Cápák elé érkezett.

 

Biofizikus család a Cápák előtt

Dr. Hummel Zoltán és Hummel Dávid biofizikusok, akik 25 éves családi vállalkozásukat kívánják felpörgetni. Olyan rostpótló táplálékkiegészítő termékeket fejlesztettek és állítottak elő (Natura Pro), amelyek – állításuk szerint – a teljes bélrendszer tisztításában, ezáltal az immunrendszer erősítésében tudnak szerepet játszani. Ajánlatuk is újszerű a Cápák közöttben: 20 millió forintért nem üzletrészt, hanem 5 évre, termékenként 6 százalék „jutalékot” fizetnének a befektetőnek. Balogh Petya nem tartja magát a „bélegészségügy” felkent szakértőjének, de mivel a cég nem tud skálázódni, ezért kiszállt. Tomán Szabina szerint abban a cégben, ami ennyire az aktuális trendeknek megfelelő terméket állít elő és forgalmaz, de mégsem működik, valami nem stimmel. A Cápák befektetést és nem feltétlenül munkát keresnek maguknak, ezért mindenki kiszállt a rostpótló bizniszből.

 

Nagy huzatjuk van

A Kellner házaspár sportos életmódot folytat és olyan tömegsportokat űz, amelyhez bukósisak használata kötelező vagy erősen ajánlott. Egy ilyen sportesemény alkalmával döbbentek rá, hogy szükség volna egy egyedi azonosítóra, vagy „egyensisakra”, amit a csapat tagjai könnyen felismernek a pályán. Ezért kezdtek el sisakhuzatokat gyártani, majd árulni (Evercover). Több mint 100 ezer eladott példány után kifejlesztették azt a huzatformát, amely a világon kapható összes bukósisakra felhúzható. A pandémia azonban visszavetette a turisztikai és szabadidős tevékenységeket, ezzel az ő eredményeiket is, ezért új piaci szegmensbe próbáltak betörni, ez pedig az építőipar. Ki is alakították az első munkavédelmi sisakhuzatukat, amit azóta is sikerrel használ az egyik legnagyobb hazai építőipari vállalat. De szeretnének a kereskedelmi piacra is betörni, nem csak az e-kereskedelmben részt venni, ehhez pedig 50 millió forintért cserébe 30 százalékot adnának a cégükből. Balogh Leventét és Moldován Andrást levette a házaspár a lábukról, ráadásul az eredményeik is önmagukért beszélnek, ezért közösen, 25-25 millió forintért és 15-15 százalék üzletrészért be is szálltak a sisakhuzat-bizniszbe.

 

A hetedik adást követően a Cápák között partnerei az alábbi különdíjakat ajánlották fel:

a K&H az innovációért és fenntarthatóságért különdíj jelöltje, a Telekom Digitálisan Tettrekész díjasa, a Samsung különdíj-jelöltje, a KIA fenntartható mobilitás különdíj-jelöltje a PetWiseCare.

#Cápák között#5. évad#6. rész#összefoglaló#petwisecare#aiga#evercover#balogh levente#lakatos istván#balogh péter#tomán szabina#moldován andrás#metagrund

Címlapról ajánljuk