Cápák között

„A Cápák között nagy kapukat nyit meg a vállalkozások előtt” – interjú a Budipest megálmodójával

rtl.hurtl.hu

2022. február 19. 8:00

A 19 éves szoftverfejlesztő egy közösségi mosdókereső applikációval és a budapesti közvécék megreformálásának gondolatával érkezett a Cápák közöttbe. A fiatal srác most az rtl.hu-nak adott interjút, amiből kiderül, hogyan alakult ki már tini korában a programozás iránti szenvedélye, hogyan forrta ki magát a Budipest gondolata, mit adott neki az üzleti showműsor, és mi történt vele a forgatás óta.

Gergely Dániel, a Budipest megálmodója 13 éves korában kezdett el érdeklődni az informatika iránt. Első weboldala egy számítástechnikával foglalkozó blog volt, amit a barátaival készített. Ez hozta meg a kedvét, hogy komolyabban beleássa magát a programozás világába, így autodidakta módon, az internetről kezdte elsajátítani az alapokat. Kezdetben kisebb telefonos játékokat fejlesztett, ami akkoriban a sajtó érdeklődését is felkeltette.

Nézd vissza a Híradó hat évvel ezelőtti riportját az akkor nyolcadikos srácról!

 

Egy budapesti gimnázium igazgatója ezután kereste fel őt, hogy tanuljon az iskolájukban, így került Budapestre a miskolci fiú az általános iskola után. Ezzel egyidőben egy cég vezetője is felvette vele a kapcsolatot, hogy alkalmazásfejlesztőként dolgozzon náluk. 15 évesen azonban munkahelyet váltott, és egy outsourcing cégnél kezdett full stack fejlesztőként weboldalakat és mobilalkalmazásokat fejleszteni, valamint itt a szerveroldali programozással is megismerkedett.

„Itt megtanítottak mindenre, ami kellett ahhoz, hogy el tudjak indulni ezen az úton. A szoftverfejlesztés számomra egy életpálya. Sokan vannak, akik elkezdenek fejleszteni, mert látják, hogy majd milyen sok pénzt fognak keresni belőle, de így nagyon nehéz jó fejlesztőnek lenni. Ez az egész egy logikai játék, és emellett egy nagyon jó szakma. Nálam az elsődleges szempont sohasem a pénz volt, csak hobbinak indult a programozás.” – mesélte Dani.

Emellett a fiatal programozó a személyes projektjein is tovább dolgozott, a játékok után elkezdett alkalmazásokat készíteni.

A társadalmi felelősségvállalás mindig is fontos szerepet töltött be az életében.

Kezdetben az egyik játékának bevételét az UNICEF-nek ajánlotta fel, később megalkotott egy hajléktalanokat segítő applikációt, majd a Budipesttel, egy közösségi mosdókeresővel kínált megoldást egy urbanisztikai problémára.

„Először az app neve volt meg. Felköltöztem Budapestre, és sokszor sétáltam a belváros utcáin, de hiába kerestem vécét, szinte sehol nem találtam. Végül mindig be kellett menni egy étterembe vagy kávézóba. Ekkor döntöttem úgy, hogy elkezdem összegyűjteni a közvécéket, ez volt az első verzió mögött az elgondolás.”

Az első, kezdetleges változat után a fiatal fejlesztő teljesen újragondolta a Budipestet, és másodszor is nekifutott a programozásnak, ám ezúttal már egy kész koncepcióval a fejében.

Az első változatnál csak leültem, kódoltam és lett, ami lett. Az új verziót ezzel szemben előre megterveztük a barátaimmal, kitaláltuk a funkciókat, majd a designt. Ez már egy profi munka volt.

A 2021-es év első felében elkészült 2.0-ás verzióról több cikket is írtak az online sajtóban, sőt még a Főpolgármesteri Hivatal is felvette velük a kapcsolatot. A wc építés gondolata ezután merült fel bennük.

„Mindennek utánajártam, és próbáltam praktikusan végig gondolni, hogy mi kellhet egy vécéhez. Elsőre nem is gondolná az ember, hogy mi mindenre van szükség hozzá. Beleástuk magunkat a jogszabályokba, kerestünk mentorációt, és mindennek utánajártunk. Én mindig mindenben mintákat próbálok keresni, hogy megtudjam, mi hogyan épül fel, és ez a hozzáállás kihatott arra is ahogy a Budipestről gondolkodtam.”

A következő lépcsőfok a Cápák között volt, ahol a 19 éves srác a közvécék hiányának égető problémáját igyekezett átadni a Cápáknak. Dani 25 millió forintot kért a befektetőktől 20 százalék tulajdonrészért cserébe, hogy elindíthassák a platformot, és megépítsék az első mosdót, azonban egyik Cápa sem harapott rá az üzleti lehetőségre.

 

„A Cápák között egy pozitív élmény volt, nagyon élveztem. Annak ellenére sem voltam szomorú, és nem tört le, hogy nem fektettek be a Cápák. Nagyon hasznos tippeket adtak a jövőre nézve, akár személyesen, akár a Budipesttel kapcsolatban. Ez tényleg egy kihagyhatatlan lehetőség, ami nem adatik meg minden vállalkozónak Magyarországon, és ami nagy kapukat nyit meg a vállalkozások előtt.”

A Budipest alkalmazást az üzleti showműsor adásba kerülése előtt körülbelül 10 ezer felhasználó töltötte le a telefonjára, ami a műsort követően közel 15 ezerre ugrott. Ezen kívül sok megkeresést kapott Dániel és a Budipest is:

Volt olyan, aki felajánlotta, hogy beszáll egy wc árával, volt, aki az alapanyag beszerzésében ajánlotta fel a segítségét, és takarítószerekkel foglalkozó cég is megkeresett minket.

Az élet azonban úgy hozta, hogy a Budipest közvécéinek megvalósítása még várat magára. Gergely Dániel hamarosan megkezdi felsőfokú informatikai tanulmányait Amszterdamban, ami mellett egy holland startup cégnél dolgozik, így kevesebb ideje jutna egy hazai vállalkozás irányítására. A Budipest azonban tovább él:

„Az applikáció ennek ellenére tovább fog futni, és nagyon király látni, hogy mennyire sok ember foglalkozik az alkalmazás jövőjével. Sokan adnak hozzá új vécéket, írnak véleményeket, szavaznak, nagyon aktív a felhasználói bázis. Érkezett egy megkeresés, hogy akár másik alkalmazásba is integrálhatnánk a már meglévő adatokat, így elég sok emberhez eljuthat majd az az értékes információ, amit közösen gyűjtöttünk össze a felhasználókkal.”

Elindult a jelentkezés a Cápák között 5. évadába. Ha üzleti ötleted megvalósításához, vagy vállalkozásod fellendítéséhez befektetőt keresel, jelentkezz az RTL Klub üzleti showműsorába ide kattintva!

#Cápák között#budipest#gergely dániel#szoftverfejlesztés#szoftverfejlesztő#wc#vécé#alkalmazás#applikáció#4. évad#7. rész#RTL Klub#rtl

Címlapról ajánljuk