Cápák között

Az álláskeresés labirintusában (x)

Fizetett tartalomFizetett tartalom

2024. május 2. 14:12

Sok felől halljuk azt, hogy a foglalkoztatási piacon munkaerőhiány van. Ez most akkor azt jelenti, hogy álláskeresőként mindenkinek könnyű dolga van? Korántsem...

Nézzük meg, hogy mivel állnak szemben az álláskeresők!

Hogyan is kezdhetném?

A statisztikák szerint életünk során átlagosan 12-szer válunk munkakeresőkké, előfordulhat, hogy többször is. Na de min múlik az, hogy megtaláljuk-e a számunkra megfelelő állást? Talán a tökéletes önéletrajzon vagy a legszebben megírt motivációs levélen?

Az biztos, hogy valamivel meg kell ragadnunk a leendő munkáltatónk figyelmét, azonban elkeserítő tény az, hogy a szakemberek átlagosan 6-30 másodpercet töltenek egy-egy önéletrajz átfutásával, ami valljuk be nagyon kevés. Hosszú évek után továbbra is az önéletrajz és a motivációs levél jelenti az első lépést az álláskeresésben, ami felett akár órákat is képesek vagyunk eltölteni, annak érdekében, hogy megpróbáljuk a lehető legjobban átadni azt, hogy kik vagyunk, mit tudunk és miért minket válasszanak.

Az álláskeresés labirintusában (x)

Az óra pedig csak ketyeg...

Miután megírtuk a szerintünk megfelelő önéletrajzot, már kezdhetjük is az álláskeresést. Használhatunk valamilyen állásportált vagy esetleg keresgélhetünk különböző közösségi médiák álláshirdetési csoportjaiban. A keresés rengeteg időt vesz igénybe, a közösségi médiák álláskereső csoportjai pedig nem arról híresek, hogy jól szűrhetőek az ajánlatok.

Az állásportálok gyakran nem úgy szűrnek, ahogy az nekünk megfelelő lenne vagy pedig csak webes formában elérhetőek, amik a telefonjainkra nincsenek optimalizálva. Gyakran pedig épp akkor lenne időnk állásokat keresni, amikor reggel pont arra a munkahelyre igyekszünk, ahonnan a lehető leghamarabb el szeretnénk jönni.

Csak őszintén! – Ködös megfogalmazások

A hirdetések tengerében úszkálva olyan kifejezésekkel találkozhatunk, mint például: versenyképes fizetés, családias környezet és fiatalos csapat. Mit jelent a versenyképes fizetés pontosan, ha a hirdetés feladója nem ad meg bért vagy pedig csak bérsávot látunk magunk előtt? Emiatt előfordul, hogy csak az interjún szembesülünk azzal, hogy pontosan milyen elvárásai vannak a munkáltatóknak és hogy ezért cserébe milyen bért kínálnak, pedig, ha ezeket előre közlik velünk, akkor elképzelhető, hogy el se megyünk az interjúra, mert abszolút nem passzol a mi igényeinkhez.

Az álláskeresés labirintusában (x)

Ha a keresést követően kiválogattuk a nekünk tetsző hirdetéseket és beadtuk a jelentkezésünk, akkor kezdődhet a várakozás. Várunk, várunk és várunk...

A piackutatások alapján megdöbbentő az az eredmény, hogy jelentkezők 92%-a semmilyen visszajelzést nem kap arról, hogy nem őt választották az adott pozícióra és az elsőkörös interjúk után a jelentkezők több, mint harmada szintén nem kap semmilyen értesítést az elutasításról, így jelentkezőként sokszor a visszajelzések hiányában ülünk.

Az álláskeresők több, mint háromnegyede legalább 3 interjún vagy meghallgatáson vesz részt mire állásajánlatot kap és az estek több, mint felében legalább 5 hét telik el az első ajánlatig. Az interjúztatási folyamatok gyakran bonyolultak és több „fordulóból” állnak.

Bejutottunk!

Túl vagyunk az interjúkon, megvannak az állásajánlataink és sikeresen választottunk egy helyet, ami megfelelő. Aláírjuk a szerződésünket és izgatottan várjuk az első munkanapunkat. Elérkeztünk a várva várt naphoz és ekkor kiderül, hogy a családias légkör azt jelenti, hogy a költséghatékonyság miatt minimum létszámon tartott csapatban a legtöbben 1,5-2 pozíciót töltenek be egyszerre és a szappanoperákba illő viták színesítik a mindennapokat. Ekkor gondolkozunk el az, hogy lehet, hogy több alkalommal fogunk állást keresni életünk során, mint 12...

Azt mindannyian érezzük, hogy a változás szükséges. A kérdés az, hogy ki hozza el a változást és mikor?

PG

innovátor, alapító - Abovo.jobs

 

#Cápák között#rtl#álláskeresés#munkaerő#munkaerőpiac#munka#önéletrajz#tipp

Címlapról ajánljuk