Bulvár

Komoly kártérítést fizet a Mirror Harry hercegnek a cikkeik miatt

rtl.hurtl.hu

2024. február 9. 19:14

Négyszázezer fontot, olyan 64 millió forintot fizet ki a Mirror kiadója, mert feltörték Harry herceg telefonját és a beszélgetései alapján írtak cikkeket.

A decemberben megítélt nagy összegű kártérítés után újabb jelentős összeget fizet a brit Mirror lapcsoport Harry hercegnek – írja az MTI.

III. Károly király másodszülött fia a Daily Mirror kiadója (Mirror Group Newspapers, MGN) ellen terjesztett be kártérítési keresetet azon a címen, hogy a cég lapjai a korábbi években rendszeresen feltörték telefonját, lehallgatták bizalmas beszélgetéseit, és az így gyűjtött információk alapján közöltek róla cikkeket.

A londoni felsőbíróság elé terjesztett 55 oldalas keresetében Harry ötven olyan újságcikket ismertetett, amelyeket az MGN lapjai – a Daily Mirror mellett a Sunday Mirror és a The People – közölt. Ezek a cikkek a herceg szerint olyan magánjellegű és bizalmas információkat tartalmaztak róla és ismerőseiről, amelyek annak idején nem voltak köztudomásúak.

A bíróság a beterjesztett cikkekből 33-at vizsgált részletesen, és december közepén meghozott előzetes végzésében megállapította, hogy ezek közül tizenötöt a Mirror-lapok kétséget kizáró módon telefonlehallgatással, vagyis törvénysértő módon szerzett információk alapján közöltek.

Mindezek alapján a felsőbírósági tanács arra kötelezte a lapcsoport kiadóját, hogy fizessen 140 600 font (64 millió forint) kártérítést Harry hercegnek.

Harry jogi képviselője, David Sherborne pénteken arról tájékoztatta a felsőbíróságot, hogy a kiadóvállalat további jelentős összeg kifizetéséről állapodott meg Harryvel a herceg keresetében megfogalmazott kártérítési igények fennmaradó, a decemberi ítélet által nem érintett hányadára.

A sztárügyvéd a teljes összeget nem említette, de közölte, hogy a cég a kártérítésen túl Harry teljes perköltségét is állja, és ennek részeként köztes folyósítás formájában átutal a hercegnek 400 ezer fontot (184 millió forint).

A megállapodás 115 olyan cikkre vonatkozik, amelyekhez Harry szerint a Mirror-lapok szintén törvénysértő módon szerezték információikat.

Harry herceg régóta nem titkolt, mélységes ellenszenvet táplál a bulvársajtóval szemben, és a brit királyi családot ma is kísérti a néhai Diana hercegnőt szó szerint élete utolsó pillanatáig üldöző fotóshad nyomasztó emléke.

Nyitókép: Reuters/Hannah McKay

#Bulvár#harry herceg#kártérítés#telefon#feltörés#bíróság

Címlapról ajánljuk