Bulvár

A britek nem kérnek Harry hercegből, ennyire népszerűtlen még sosem volt

rtl.hurtl.hu

2023. január 19. 16:30

Az új könyve sem segít a megítélésén.

Harry herceg a magasból a mélybe zuhant, immár a brit háztartások negyede sincs róla jó véleménnyel, holott régebben az egyik legnépszerűbb tagja volt a királyi családnak. A Daily Mail által közölt Ipsos Mori kutatása szerint a megkérdezettek 23 százaléka mondta azt, hogy kedveli Harryt, míg a 2019/2020-eas Megxit előtt ez a szám 70 százalék körül mozgott. Tartalék című memoárja sem javította a megítélését, és csupán az őt kedvelők negyede tervezi elolvasni a könyvet.

A britek nem kérnek Harry hercegből, ennyire népszerűtlen még sosem volt
Harry herceg Spare, azaz Tartalék című könyve Fotó: Scott Olson / Getty Images

Az Ipsos Mori közvélemény-kutatások készítésével foglalkozó intézet 2023 január 10-11 között kérdezett meg 1000, 18 és 75 év közötti brit lakost a királyi család megítélésére fókuszálva.

Az eredmények közül kiemeltünk néhányat:

  • Harrynál már csak Meghan Markle és a szexuális zaklatással vádolt András herceg népszerűtlenebb.
  • A megkérdezettek több mint fele állította, hogy negatív érzéseik vannak Harry herceg és Meghan Markle irányába.
  • A legkedveltebb tagok a trónörökös Vilmos herceg és felesége, Katalin hercegnő lettek, akiket a megkérdezettek 61 és 60 százaléka kedvelt, azonban ez így is 7-8 százalékkal kevesebb, mint amennyire népszerűek voltak a tavalyi év végén.
  • A megkérdezettek kétharmada szerint Vilmos hercegből jó király lesz.
  • A fiatalabb korosztály (18-34) inkább Harry herceget, az idősebb korosztály (55-75) pedig inkább Vilmos herceget kedveli.

Kelly Beaver, az intézet egyik helyi vezetője hozzátette, hogy a királyi család megítélése továbbra is pozitív, és bár egy-egy családtagra rossz fényt vet Harry herceg könyve, a monarchia kitart.

A britek nem kérnek Harry hercegből, ennyire népszerűtlen még sosem volt
A királyi család szóban forgó tagjai – Fotó: Chris Jackson / Getty Images

Harry herceg és Meghan Markle népszerűsége nem csak az Egyesült Királyságban csökkent, az USA-ban sincsenek már róluk olyan jó véleménnyel: az amerikai Newsweek felmérése alapján, akik 2000 amerikait kérdeztek meg, Harry herceg népszerűsége +38 ponton állt 2022 december 5-én, míg ez a szám január 7-re -7 pont lett. A felmérésükből az is kiderül, hogy a férfiak kicsit jobban kedvelik Meghan Markle-t, mint a nők, és a megkérdezettek 44 százaléka szerint a hercegnek nem kellett volna kiteregetnie a királyi család szennyesét, míg csupán negyedük értett egyet a döntésével.

Nyitókép: Yui Mok / PA Images / Getty Images

#Bulvár#harry herceg#spare#tartalék#felmérés#népszerűség#közvélemény-kutatás

Címlapról ajánljuk