Bulvár

Száj- és körömfájás, valamint afrikai sertéspestis ütötte fel a fejét Ausztráliában Kínából származó húsok miatt

rtl.hurtl.hu

2022. július 21. 10:04

A hatóságok figyelmeztették a lakosságot, de ugyanakkor hozzátették: csak vírustöredékekről van szó.

Ausztráliában száj- és körömfájás ütötte fel a fejét, a vírus feltehetően egy kínai hússzállítmánnyal került az országba – írja a LADBible. Ausztráliában a hatóságok felhívták a lakosság figyelmét, hogy egy melbourne-i szupermarketben száj- és körömfájás vírussal fertőzött disznóhúst találtak. A hústermékeket Ázsiából importálták és megtalálták bennük az említett vírus mellett az afrikai sertéspestis maradványait is.

Murray Watt mezőgazdasági miniszter egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy bár ezek az észlelések rendkívül zavaróak, de ne felejtsük el, hogy nem aktív részecskéket, hanem úgynevezett vírustöredékeket találtak. A disznóhús mellett valamennyi marhahús is érintett lehet, igaz ebből kevesebbet találtak egy ausztrál reptéren.

A hatóságok szerint a mostani eset azt mutatja, hogy a rendszerük működik és ki tudják szűrni az esetlegesen veszélyes importárukat.

Watt azt is megerősítette, hogy a betegséget tartalmazó, be nem jelentett marhahústerméket is észleltek egy ausztrál repülőtéren. A száj- és körömfájás egyébként egy rendkívül fertőző, állatról állatra terjedő betegség, ami elsősorban szarvasmarhákat, juhokat, kecskéket és sertéseket érint.

Az emberre nem veszélyes, de hatalmas kárt tud okozni a gazdaságban, ha az állományt megtizedeli egy ilyen eset.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Bulvár#kína#hús#disznó#száj- és körömfájás#betegség#vírus

Címlapról ajánljuk