Új szabályok Japánban: már nemcsak fehér bugyiban lehet iskolába menniVolt olyan diák, akinek háromezer dollár kártérítést ítéltek meg, mert a sok és értelmetlen szabály szorongást okozott nála.
Bulvár

Új szabályok Japánban: már nemcsak fehér bugyiban lehet iskolába menni

rtl.hurtl.hu

2022. március 13. 18:36

Volt olyan diák, akinek háromezer dollár kártérítést ítéltek meg, mert a sok és értelmetlen szabály szorongást okozott nála. 

Még az idei tanévben eltörölnek több, sokat bírált iskolai szabályt Japánban – írta a Mainichi.

A döntés értelmében az állami iskolákban egyebek mellett:

  • nem lehet meghatározni a diákok fehérneműjének színét (eddig kötelezően fehér volt),
  • nem lehet előírni a haj feketére festését,
  • valamint nem lehet megtiltani a kétblokkos frizura viselését.

A Washington Post szerint volt olyan diák, akinek háromezer dollár kártérítést ítéltek meg, mert a sok és értelmetlen szabály szorongást okozott nála. 

Országszerte terjednek egyébként azok a döntések, amelyek megszüntetik az indokolatlan iskolai szabályokat. Ennek előzménye, hogy egy Tokióban működő oktatási testület 2021 áprilisában megállapította: 240 fővárosi intézmény közül 216-ban megkérdőjelezhetők az érvényben lévő szabályok. 

Az iskolákban a diáktanács és a tanárok is megvitatták a helyzetet, majd a legtöbb helyen az előírások megváltoztatása mellett döntöttek. Néhány kurzus esetében azonban továbbra is érvényben lesz az a szabály, amelynek értelmében, ha valakinek természetes göndör vagy nem fekete haja van, annak igazolást kell erről benyújtania. Állítólag ennek az előírásnak az érvényben tartását a diákok és a szülők kérték. 

Nyitókép: Getty Images

#Bulvár#japán#oktatás#diák#szabály

Címlapról ajánljuk