Belföld

Csütörtökön visszaengedik az autós forgalmat a budai alsó rakpartra

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 25. 9:19

Országszerte apad a Duna, Budapesten gőzerővel tisztítják az elöntött részeket. Először a budai alsó rakparttal készülnek el, a pesti megnyitására még tovább kell várni.

Csütörtökön visszatérhet az autós forgalom a budai alsó rakpartra – írta Karácsony Gergely főpolgármester szerda reggel a Facebookon. 

Az FKF munkatársai megfeszített tempóban takarítanak, időre végeznek. „A pesti rakpart-szakaszon az uszadékfák és az iszap eltűntetése mellett a villamosalagútban maradt víz kiszivattyúzása ad feladatot, hajnalban munkába állítottuk a nagy teljesítményű szivattyút. Azon vagyunk, hogy az emberileg lehetséges legrövidebb időn belül a pesti rakpartra is visszatérhessen a villamos- és az autós forgalom” – fogalmazott Karácsony.

Csak kedden több mint 20 tonna uszadékfát és iszapot távolítottak el az útburkolatokról. Az elszállított uszadékfákból energia lesz. A csatornázási művek munkatársai a napokban több mint 520 ezer homokzsákot gyűjtenek össze, ezekből a kiszárított homokot építkezéseken hasznosítják újra.

A Főkert munkatársai az árvízzel leginkább érintett Római-partot, Óbudai-szigetet és Margitszigetet vizsgálják át, felmérik a felázott gyökérzetű és emiatt veszélyessé vált fák állapotát, és beavatkoznak ott, ahol szükséges. Ezeket a területeket akkor adják vissza a budapestieknek, amikor a lehető legnagyobb biztonságot garantálni tudják – írta. Nagy valószínűséggel a rakpartra telepített növények 80 százaléka átvészelte az árvizet. Ahol pusztított a víz, és sérült a növényállomány, ott fokozatosan újratelepítünk, pótoljuk az elpusztult egyedeket – ígérte.

A BKV szerdától a hajókat és a kikötőket hozza rendbe.


Szerda reggel Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója bejelentette, hogy a Duna teljes magyarországi szakaszán apadás figyelhető meg. Baja és Mohács térségben ugyanakkor a védművek rendkívül nagy terhelés alatt állnak, így itt a figyelőszolgálatot még két napig fenntartják a vízügy szakemberei. Bajánál és Mohácsnál jelenleg az átlagos vízhozam négyszerese folyik át, az előbbi városban várhatóan szombat délelőtt, utóbbinál szombat délután szűnik meg a készültség.

Orbán Viktornál szerda este kezdeményezik a rendkívüli készültség megszüntetését – tette hozzá. A miniszterelnököt a mai árvízinfón Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára helyettesítette, ő azt mondta, „a Duna tetőzése elhagyta Magyarországot”, azonban a készültségi fokozatokat szombat délutánig fenntartják.

Rétvári azt is elmondta, 29 állami és 41 önkormányzati helyszínen zajlik még árvízi védekezés. A levonuló víz után a fertőtlenítés mindenhol megkezdődött, ehhez a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti központ küldött részletes tájékoztatót a helyhatóságoknak.

Nyitókép: Nagy Attila Károly/rtl.hu

 

#Belföld#árvíz#budapest#alsó rakpart#forgalom#autó#főváros#karácsony gergely

Címlapról ajánljuk