Belföld

Budapesten péntek éjszaka tetőzhet a Duna

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 17. 10:11

Vagy szombat hajnalban.

A Szigetközbe lassan megérkezik az árvíz, a Duna többi szakaszán pedig továbbra is felkészülnek az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szakemberei az árra – mondta a szervezet szóvivője kedd reggel a Kossuth rádióban.

Siklós Gabriella kiemelte, a vízügy munkatársai ahol kell, megerősítették, megmagasították a töltéseket. A szóvivő kiemelte: a Lajta esetében Mosonmagyaróvárnál elképzelhető, hogy meg kell nyitni a szükségtározót, írja az MTI 

A szükségtározó megnyitására azért lehet szükség, mert az árvízcsúcsot „jó időben, jó pillanatban kell megskalpolni (...) egyébként nem segít a beavatkozás” – fogalmazott.

A szóvivő kitért arra is, hogy a Rába Győrnél magasan fog tetőzni, a Duna többi mellékfolyója közül a Morva az előre jelzettnél magasabb, a Vág pedig egy nagyon kicsivel kevesebb vizet hoz majd.

Siklós Gabriella beszélt arról is, hogy a Duna vízgyűjtő területén kedden elállhat az eső, ugyanakkor kérdéses, hogy a hóolvadás mikor kezdődik.

A szóvivő az M1 kedd reggeli műsorában elmondta, hogy a Duna tetőzését a Szigetközben csütörtökre várják. Esztergomnál csütörtök éjjel, péntek hajnalban, Budapesten péntek éjszaka, szombat hajnalban, Bajánál és Mohácsnál pedig a következő héten tetőzhet a folyó.

Hat-nyolc napra elszigetelődhet a külvilágtól Kisoroszi a Duna áradása miatt – mondta a település polgármestere, Molnár Csaba a hirado.hu-nak. A városvezető szerint a vízszint 30-40 centiméterre megközelítheti a 2013-as, 890 centiméteres rekordmagasságot, írja a hvg.hu.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#árvíz#árad#duna#áradás

Címlapról ajánljuk