Belföld

Budapesten már megelőzte a Tisza párt a Fideszt a Medián ügyvezetője szerint

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 12. 15:18

Hann Endre úgy látja, „egy döbbenetes gravitációs erő megjelenésének vagyunk tanúi” a Tisza Párt feltörekvésével.

„Budapesten egyértelműen megelőzte a Tisza párt a Fidesz-KDNP-t” – jelentette ki a Klubrádióban Hann Endre, a Medián ügyvezetője.

A Medián szerdán publikált felmérése szerint már a Fidesz nyakában liheg Magyar Péter pártja: a két párt közötti különbség júliusról szeptemberre a teljes szavazókorú népességen belül 11-ről 5, a választani tudó biztos szavazók körében pedig 12-ről 4 százalékpontra csökkent. Az eredmények szerint ha most vasárnap lennének választások, a listás szavazatok 43 százalékát kapná a Fidesz, míg a Tisza 39 százalékot szerezne. A többi ellenzéki párt pedig be sem jutna a parlamentbe, különösen a DK visszaesése drámai.

Noha a kormánypártok népszerűsége az EP-választás óta csak minimálisan esett vissza, Hann Endre felvetése szerint „valamit mindenképpen veszített a Fidesz”. Sejtését arra alapozza, hogy a Fidesz csak úgy tudta támogatottságát valamelyest szinten tartani, hogy a Mi Hazánktól vitt el szavazókat – lévén utóbbi támogatottsága is csökkent, és tőlük jellemzően csak a kormánypártokhoz vándorolhatnak a szimpatizánsok.

Itt egy döbbenetes gravitációs erő megjelenésének vagyunk tanúi

– fogalmazott a Medián ügyvezetője. Megjegyezte, azt azonban nem lehet tagadni, hogy továbbra is jellemzően az ellenzéki pártoktól veszi el a szavazókat a Tisza párt. Az viszont látszik, hogy a fővárosban már átbillent a mérleg, a felmérés részletes adatai jövő héten jelennek majd meg.

Hann Endre kifejtette: a választók soha nem igazodnak tökéletesen a pártok által képviselt értékekhez, lehet az általuk favorizált párttól eltérő véleményük bizonyos témákban. „Akik ma a Tisza pártra szavaznak, az esélyes ellenzéki pártot keresik” – mondta. Ezek a választók most nem főként a politikai ideológia alapján döntenek – tette hozzá.

Nyitókép: Magyar Péter beszédet mond a párt rendezvényén a budapesti a MOM Sport rendezvényközpontban 2024. július 6-án. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI. 

 

#Belföld#tisza párt#magyar péter#fidesz#fidesz-kdnp#Medián#hann endre#felmérés#közvélemény-kutatás#budapest

Címlapról ajánljuk