Belföld

Orbán Balázs: A politikusi influenszerek nem magamutogatók

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 10. 10:25

Szerinte a kormányzati politikusoknak nem elég jól végezni a munkájukat, mert a teljesítményt meg kell mutatniuk a világnak a kornak megfelelő eszközök segítségével.

A politika mindenhol polarizálódik, tehát a békés aranykor, ahol kedélyes öregurak politikai vitákat folytatnak egymással, véget ért – mondta az Indexnek Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

A politikus egyebek mellett azt mondta: 

  • a kormányzati politikusoknak nem elég jól végezni a munkájukat, azt a kornak megfelelő eszközök segítségével meg is kell mutatni a világnak, mert a választópolgárok igenis kíváncsiak arra, hogy mi miért történik és hogyan.
  • A politikusok influenszerekké válnak, de ennek nem az a lényege, hogy valaki magamutogató.
  • A politikában a legerősebb hívószó jelenleg a béke, és a kormányt ez határozza meg. „Sajnos ilyen időket élünk, hogy a körülöttünk lévő nemzetközi tér meghatározza a magyar gazdaság lehetőségeit is”.
  • A nemzetközi helyzet miatt nem lehet most már a külpolitika és a belpolitika között különbséget tenni, mert minden mindennel összefügg, és a nemzetközi összefüggésekre kellő figyelmet kell fordítani.
  • „Olvasom a jegybankelnök kritikáit becsülettel, de nem igazán látom, hogy egy koherens leírást kapnék. Az egyik oldalról úgy érzem, hogy ami történik, az részben az általa korábban megírtak alapján történik. Tehát például azt, hogy a keleti nyitás nemcsak egy piacszerzési kísérlet legyen, hanem egy technológiai és pénzügyi transzferrendszer kiépítésével is párosuljon, ez mostanra valósult meg. A másik oldalról meg úgy érzem, mintha a jegybank elnöke nem követné, hogy a kormány mit tesz”. 
  • „Matolcsy György kritizálja például azt, hogy a magyar agráriumban a termelékenység nem úgy emelkedik, ahogy kellene. Pont ezért az uniós forrásokhoz ebben az uniós költségvetési ciklusban nem 20 százalékos, hanem 80 százalékos önrészt tettünk hozzá. Szerinte a gyógyszeriparra több figyelmet kellene fordítani. Pont ezért, amikor az extraprofitadóknak az átkalibrálásáról volt szó, akkor azokban a termelő ágazatoknak, ahol magas a magyar hozzáadott érték, extra könnyítéseket adtunk. És a példák sora hosszan folytatható. Ezért él mindenki azzal a gyanúperrel, hogy a kutya máshol van elásva, a kritikák mélyén személyes problémák vannak. Volt ilyen már korábban is, annak az átmeneti időszaknak is hamar vége lett”.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt/MTI

#Belföld#orbán balázs#politika#influenszer

Címlapról ajánljuk