Belföld

Újraéledt a tűz Vas megyében, már a honvédség is becsatlakozott az oltásba

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 7. 20:19

Jelenleg csaknem 300 hektáros terület ég, a szél miatt a lángok az 500 lakosú Kenyeri települését veszélyeztetik.

A Magyar Honvédség is segít a napok óta tartó Vas megyei tűz oltásában – közölte a honvédelmi tárca szombaton az MTI-vel.

Csönge és Kenyeri környékén két napja hatalmas tűz van, előbbi külterületén csütörtökön 250 hektáron pusztítottak a lángok. Előbb a száraz fű, majd egy bozótos terület égett, ahonnan a közeli fenyőerdőre is átterjedt a tűz, végül pedig már a fák koronaszintje is lángolt. Szombat reggel már csak foltokban égett az erdő aljnövényzete, de a szárazság és az erős szél miatt ismét újraéledt a tűz, majd súlyosabbá vált a helyzet.

Jelenleg csaknem 300 hektáros terület ég, a szél miatt a lángok az 500 lakosú Kenyeri települését veszélyeztetik – áll a minisztérium közleményében.

A MetFigyelő a Facebookon helyszíni fotókat is megosztott a tűzről:


A Katasztrófavédelem korábbi tájékoztatása szerint tűz fás és bokros területeket érint, az oltáson megfeszített erővel dolgoznak több mint kétszázan, a védekezés a legmagasabb, ötös fokozatban zajlik. Hozzátették, Kenyeri község határában egy szarvasmarhatelepet is veszélyeztettek a lángok.

A honvédelmi tárca legutóbbi beszámolója szerint a lángokat több megye tűzoltói oltják, a honvédség pedig a légi oltási képességével kapcsolódott be – a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár egy Airbus H225 többcélú helikoptere segíti az oltást. Ugyancsak a MetFigyelő tett közzé egy videót szombat este a Facebook-oldalán, amin látható, amint a honvédség helikoptere megkezdi a tűz oltását. 


Nyitókép: A drónnal készült felvételen a füstölgő aljnövényzet látható 2024. szeptember 6-án a Vas megyei Csönge határában. Fotó: Vasvári Tamás / MTI.

 

#Belföld#tűzeset#tűz#vas megye#csönge#magyar honvédség

Címlapról ajánljuk