Belföld

Budapestre jöhet a csádi elnök, hogy előkészítsék a magyar missziót

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 6. 16:35

Kétoldalú megállapodást írhat alá Csád és Magyarország, benne védelmi együttműködéssel. A találkozó azonban még elúszhat a bizonytalan csádi politikai helyzeten.

Jövő héten Budapestre látogathat Csád választott elnöke, Mahamat Déby, hogy aláírjon egy kétoldalú megállapodást, amelyben többek között a védelmi együttműködés erősítéséről is szó lesz – írja a Szabad Európa.

A lap szerint Csád bizonytalan politikai helyzete miatt magyar részről arra is felkészülnek, ha nem az elnök, hanem az ország külügyminisztere, Mahamat Saleh Annadif, vagy a védelmi miniszter, Dago Yacoub jön – vagy esetleg az egész látogatást elhalasztják.

A tervezett megállapodásban benne lesz a tervek szerint a Csádnak nyújtott magyar gazdasági segítségnyújtás, a kulturális kapcsolatok szorosabbra vonása, a nemzetközi terrorizmus elleni harc, az illegális migrációval szembeni fellépés, valamint a védelmi együttműködés.

Tavaly októberben fogadott el egy határozatot a magyar parlament, amely szerint terrorizmusellenes műveletekre „a Csádban tartózkodó magyar állampolgárok, valamint a magyar gazdasági érdekek védelme érdekében” kétszáz katonát küld az országba. Ugyanakkor azt is közölték, hogy a magyar katonák csak felkérésre mennek, ennek formája pedig az, hogy a csádi parlament is határozatot fogad el a témában. A jövő heti látogatás és az említett egyezmény ennek teremtené meg a jogi lehetőségét.

Nyitókép: MTI/KKM

#Belföld#csád#száhel-övezet#látogatás#katonák#egyezmény

Címlapról ajánljuk