Belföld

Elutasította a strasbourgi bíróság Karsai Dániel fellebbezését

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 2. 21:16

Nem kerülhet az Emberi Jogok Európai Bíróságának nagykamarája elé a döntés a Karsai Dániel kontra Magyarország ügyben, a korábbi döntés vált jogerőssé.

Mindössze kétsoros közleményt adott ki hétfőn arról az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), hogy elutasították Karsai Dániel fellebbezését – írta az Eurológus. A gyógyíthatatlan betegségben, ALS-ben szenvedő alkotmányjogász azután fellebbezett, hogy a strasbourgi testület júniusban kimondta: nem sérülnek az emberi jogai az eutanázia lehetetlenné tételével.

Az EJEB szeptember 2-án hozott újabb döntése jogerős.

A Karsai Dániel kontra Magyarország ügyben az életvégi döntésért fáradhatatlanul küzdő alkotmányjogász azt akarta elérni, hogy a bíróság 17 tagú nagykamarája foglalkozzon az ügyével, ezt vetették most el, de döntésükhöz indoklást nem fűztek. Mint a lap kifejtette, ilyenkor a kisebb, 5 tagú testület azt mérlegeli, hogy a szóban forgó ügy felvet-e az Emberi Jogok Európai Egyezményének értelmezését vagy alkalmazását érintő kérdést, illetve általános jelentőségű kérdést, vagy sem. Mivel itt nem merült fel ilyen fajsúlyú probléma szerintük, elutasították a kérelmet, a korábbi ítélet pedig jogerőssé vált.

Júniusban a testület 6 szavazattal, 1 ellenében úgy ítélte meg, Karsai Dániel emberi jogai nem sérültek a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogról szóló 8. cikk alapján, sem pedig a megkülönböztetés tilalmát megszabó 14. cikk alapján.

A júniusi ítéletre Karsai a Facebook-oldalán így reagált: „A Bíróság elutasította a beadványomat. Ez nagy csalódás. Most higgadtan többször el fogjuk olvasni a döntést a kollegáimmal. Azután beadjuk a Nagykamara eljárása iránti kérelmünket, melyre három hónapunk van” Július végén be is nyújtották a beadványt.

Karsai Dániel és sorstársai a nyár eleji strasbourgi döntésre a Fókusz kamerái előtt reagáltak. Az ALS-es betegek azt üzenték: küzdenek, amíg tudnak, de végre mindenkinek meg kellene értenie, hogy borzalmas így élni, és ez az állapot sem a betegnek, sem a környezetének, sem az államnak nem jó. 

#Belföld#karsai dániel#Emberi Jogok Európai Bírósága#Strasbourgi bíróság#eutanázia#életvégi döntés#fellebbezés

Címlapról ajánljuk