Belföld

BME-gólyatábor: vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 23. 13:26

Hivatalból vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) bodajki gólyatáborában történtek miatt.

„Hivatalból vizsgálatot indítok, amelyben a BME rektorától teljeskörű tájékoztatást kérek a történtekről” – mondta el az MTI-nek az oktatási jogok biztosa pénteken. Aáry-Tamás Lajos sajtóhírekből értesült arról, hogy a BME villanykar gólyatáborában az egyetemre felvett fiatalok jogai súlyosan sérülhettek.

Tájékoztatása szerint mindazok, akik segíteni szeretnék a történtek feltárását és megértését, akár a nevük elhallgatása mellett megtehetik ezt a www.oktbiztos.hu honlapon megtalálható elérhetőségek bármelyikén.

„Az elmúlt 25 esztendőben kiemelt jelentőséggel vizsgáltam az egyetemi hallgatók méltóságát sértő vagy veszélyeztető helyzeteket, ebben az esetben is így járok el” – írta az oktatási jogok biztosa.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának augusztus 14. és 17. között megrendezett bodajki gólyatáborában sajtóhírek szerint megalázó módon bántak a leendő elsőéves hallgatókkal. A tábor először azzal került be a hírekbe, hogy kitiltották onnan az óvszert:


Később diákok arról számoltak be, hogy megalázó módon bántak velük a táborban, és emiatt többen is korábban hazamentek. Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) kommunikációs vezetője arról beszélt a pénteki Reggeliben, kinek a feladata kideríteni a beszámolók igazságtartalmát. A HÖOK szerint egyébként – akkor is, ha egyes programok hagyományokon alapulnak – meg kell adni egy gólyatáborban a lehetőséget mindenkinek, hogy eldöntse, szeretne-e részt venni a feladatokban.


Nyitókép: A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a BME központi K épületének részlete, a Műegyetem rakparton. Fotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József

 

#Belföld#BME#gólyatábor

Címlapról ajánljuk