Belföld

Gulyás Gergely: 4000 ukrán menekült úgy él a magyar állam pénzén, hogy közben nem dolgozik

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 22. 11:33

4000 ember úgy élt a magyar állam pénzén, hogy nem dolgozik, mondta el Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón az augusztus 21-én életbe lépett változásokról. Az új rendszer szerint csak azok az ukrán menekültek jogosultak szállásra Magyarországon, akik „katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységből” érkeztek.

Tegnap az RTL Híradó arról számolt be: a változás miatt 120-nál is többen, többségében gyerekek kerültek utcára az édesanyjukkal együtt a Komárom-Esztergom megyei Kocson. A Helsinki Bizottság szerint mindez abszurd és jogszerűtlen. Az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága szerint a kormány rendelete miatt 2-3000 menekült veszíti el a lakhatását Magyarországon.


Gulyás most arról beszélt: a cseh, lengyel és román intézkedések hasonlóak, mindenki korlátozta a menekültügyi támogatást, ez nem egyedi. Szerinte a háború kezdete óta évi 10 milliárd forintot költött arra az állam, hogy olyan embereket is elszállásoljunk, akik egyébként munkaképesek. Ami a gyermeket és nőket érinti, ott a máltaiakkal felvették a kapcsolatot, így az éjszakát is fedél alatt töltötték a Kocson nehéz helyzetbe került emberek. 

Nyitókép: MTI / Soós Lajos

#Belföld#gulyás gergely#kormányinfó#ukrajna#menekült#orosz-ukrán háború#munka

Címlapról ajánljuk