Belföld

Egymilliárd forintnál is többet költenek iroda- és ingatlanbérlésre a magyar parlamenti képviselők

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 16. 9:32

Hatvanhárom képviselő bérelt irodát, 93 pedig lakást az állam pénzén. Élen járnak irodabérlésben a DK-sok, köztük Gyurcsány Ferenc is.

Tavaly június végétől idén nyár közepéig összesen csaknem 526 millió forintért béreltek irodát országgyűlési képviselők. A lakástámogatásra ugyanebben az időszakban több mint 532 milliót fordítottak az államkasszából – derült ki a Népszava közérdekű adatigénylésére adott válaszból.

Az Országgyűlés sajtóirodájának adatai szerint:

  • Összesen 63 képviselő élt az irodabérlés lehetőségével. 
  • A legnagyobb összeget a Párbeszédből idén tavasszal kilépő Berki Sándor költötte, 2023-ban kicsit több, mint 11 milliót. Őt követik a Demokratikus Koalíció politikusai, Vadai Ágnes, Oláh Lajos, Gyurcsány Ferenc, és Sebián-Petrovszki László, egyaránt 10 millió feletti összeggel. 
  • A fideszes képviselők egyáltalán nem élnek ezzel a lehetőséggel, a Blikk tavalyi cikke szerint ugyanis 2022 legvégén lemondták az összes irodabérlési szerződést. A lap megkérdezte ennek okát, a válasz szerint a képviselői irodákat a párt bérli. A háttérben állhat az a jogszabály is, miszerint ha a képviselők lemondanak valamely juttatásról (vagy annak egy részéről), annak összege a frakcióhoz vándorolhat.
  • A lakásbérlést tekintve viszont mindegyik párt érintett: 2023-ban összesen 93 képviselő élt a 199-ből ezzel a lehetőséggel, 2024. január és június vége között pedig 90. A legnagyobb értékben, a KDNP-s Szászfalvi László bérel egy 85 négyzetméteres lakást, amelyért havi 511 ezer forintot fizet az államkassza. 

Nyitókép: Szigetváry Zsolt/MTI

#Belföld#ingatlan#bérlés#irodabérlés#parlament#képviselők

Címlapról ajánljuk