Belföld

Drónshow, csodaszarvas, 45 ezer pirotechnikai látványelem – ilyen lesz az idei augusztus 20.

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 15. 12:56

Több mint 45 ezer különálló pirotechnikai látványelemet és történelmi drónshow-t ígértek a szervezők az augusztus 20-i tűzijátékra.

A Petőfi hídtól a Margitsziget alsó harmadáig terjedő, csaknem öt kilométer hosszú látványtéren több mint 45 ezer különálló pirotechnikai látványelem lesz augusztus 20-án. A tűzijáték mellett drónshow és fényfestés is lesz – tájékoztatták a szervezők csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint az idei Szent István-napi tűzijátékon tűzmozsár, kartács, római gyertya, görögtűz, szikraszökőkút és lángeffektek is lesznek. A több mint 29 ezer pirotechnikai terméket mintegy ötszáz indítási pontról – köztük 9 folyami uszályról, 65 pontonról, a Szabadság, az Erzsébet és a Margit hídról – lövik majd a magasba. Azt írták, a tűzijáték mellett drónshow is lesz, amelyben 1300 pilóta nélküli repülőeszköz jeleníti meg a magyar történelem legmeghatározóbb jelképeit.

A tűz és fények játéka az idén is egy, a nemzeti mesehagyományból jól ismert karakter szemszögén keresztül meséli el a magyarság történetének legfontosabb eseményeit: a csodaszarvas, Attila, Csaba királyfi, a honfoglalás és államalapító Szent István királyunk történetét

– áll a közleményben.

A zenei aláfestésben a magyar népdalhagyomány ismert darabjai mellett a legnagyobb zeneszerzőink, Liszt Ferenc és Kodály Zoltán darabjai is felsejlenek.

Mint arról a Híradó is beszámolt, „világ egyik legnagyobb tűzijátékshow-ját” ígérték a szervezők augusztus 20-ra. Bár most nem közölték, az rtl.hu korábbi információi szerint a tűzijáték 35 százalékkal kerül majd többe, mint tavaly. A fővárosban az állami ünnep alkalmából gasztrofesztiválok is lesznek, kiállítják a megsemmisült aranyvonat replikáját, és sok gyerekrendezvény is várja a látogatókat.


Nyitókép: Tűzijáték Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján, 2023. augusztus 20-án. Előtérben a Rákóczi híd – Fotó: Illyés Tibor / MTI

 

#Belföld#augusztus 20.#tüzijáték#Szent István nap#drón#csodaszarvas

Címlapról ajánljuk