Belföld

Lemondatná a püspök az erdélyi esperest, aki kiherélné és megnyúzná az LMBTQ-embereket

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 9. 16:40

Kató Béla, az erdélyi református egyházkerület püspöke lemondásra szólította fel a kalotaszegi esperest, aki az olimpiai megnyitón gyűlölködött.

Lemondásra szólította fel püspöke a kalotaszegi református esperest, aki felnégyelné és megnyúzná az LMBTQ-embereket – írja a Transtelex.

Az ügy előzménye, hogy nem éppen keresztényi módon reagált a meleg és transz embereket is szerepeltető olimpiai megnyitóra az Erdélyi Református Egyházkerület kalotaszegi esperese. Vincze Minya Istvánnak a rendezvény láttán olyan kínzások jutottak az eszébe, mint az

élve kiherélni, a lyukaikba égő parazsat tenni, megnyúzni, felnégyelni.

Amikor telefonon megkérdezték az esperest, kifejtette: sokkolta az olimpia megnyitója, szerinte „istengyalázás” történt, amit az „LMBTQ-közösség támogat”. Bár elismerte, hogy hogy a bejegyzése túl erősre sikeredett, továbbra is kitartott amellett, hogy az LMBTQ-közösség szándékosan provokál. Posztjai közül többet egyébként le is tiltott a Meta gyűlöletkeltés és hamis információk közlése miatt. A lap írásban érdeklődött Kató Bélánál, az erdélyi református egyházkerület püspökénél, aki rövid nyilatkozatában jelezte:

az egyház minden szélsőséget elítél, beleértve azt a fajta szélsőséget is, amit Vincze Minya István kalotaszegi református esperes is képviselt a nemrégiben közzétett Facebook-bejegyzésében. Felhívta az esperest, és felszólította, hogy azonnal adja be a lemondását.

Azt írják, a püspök elmondása szerint az esperes azzal védekezett, hogy bejegyzésében „nem szó szerint értette” a kínzásokról szóló kijelentéseket, hanem csak „felelevenítette a középkori gyakorlatot”. Kató Béla azonban elutasította a magyarázatot, és világossá tette, hogy várja Vincze Minya István lemondó levelét.

A Transtelex emlékeztet: a romániai jogszabályok értelmében bármely személy nyilvános uszítása gyűlöletre vagy diszkriminációra egy adott társadalmi csoport ellen (például faj, nemzetiség, etnikum, nyelv, vallás, nem, szexuális irányultság, politikai vélemény, társadalmi származás stb. alapján) bűncselekménynek minősül, és 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntetendő.

Nyitókép: MTI / Kiss Gábor

 

#Belföld#olimpia#református egyház#erdély#lemondás#gyűlöletbeszéd#lmbtq

Címlapról ajánljuk