Belföld

Csak egy intést kapott büntetésként Balog Zoltán a református egyháztól

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 9. 9:48

A döntésnek semmilyen következménye sincsen. 

Az egyház Zsinati Bíróságának Elnöksége intésben részesítette Balog Zoltán püspököt, és határozatában felhívja, hogy szolgálati viszonya alatt nagyobb körültekintéssel járjon el olyan ügyekben, amelyek társadalmi megítélése kényes – állította az egyik feljelentő, Vargha Anikó volt kántor a Szemlélek című egyházi portálnak. 

A zsinati döntés tehát egy intés lett, ami csekély cselekedet szankciójaként jár az egyházban.

„Nem tudom, a református egyháznál mi számít komolynak, ha a köztársasági elnök bukása, az államot irányító párt EP-listavezetőjének politikai visszavonulása, és egy több százezres Hősök terei tüntetés náluk csak a csekély társadalmi következmény szintjét üti meg” – mondta Vargha Anikó.

A határozatot nagyjából két hónapos késéssel postázták a feljelentést tevőknek, márpedig Vargha Anikó szerint ez színtiszta időhúzás. „Feltehetőleg megvárták a júliusi uborkaszezont, amikor a többség inkább a nyaralásra összpontosít, remélve, hogy ilyenkor a hír nem ver komolyabb hullámokat a társadalomban” – fogalmazott.

A határozatban ráadásul Vargha Anikó szerint Balog Zoltánt dicsérték. „Felsorolják az ő évtizedes derék cselekedeteit, miközben az Elnökség az elfogult médiáról panaszkodik egy hivatalos határozatban. Mintha semmi sem történt volna” – mondta.

A Magyarországi Református Egyház öt tagja júliusban levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz annak érdekében, hogy fosszák meg Balog Zoltánt rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti megbízatásától. Vargha Anikó állítása szerint azóta semmilyen választ nem kaptak. 

Vargha Anikó, a tököli református gyülekezet volt kántora, akit egy Balog Zoltánt kritizáló Facebook-posztja miatt rúgtak ki, korábban több mint ezer társával közösen nyílt levélben követelte Balog távozását a püspöki székből a kegyelmi botrány miatt.


Nyitókép: Hegedüs Róbert/MTI

#Belföld#balog zoltán#kegyelmi ügy#novák katalin#magyarországi református egyház

Címlapról ajánljuk