Belföld

Levélben kérik reformátusok Orbán Viktort, hogy fosszák meg Balog Zoltánt rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti megbízatásától

rtl.hurtl.hu

2024. július 4. 14:25

Balog Zoltán hitelesen képviselheti Magyarországot külföldön? Az ő általa megjelenített értékek híven tükrözik az ön, önök értékeit? – kérdezték Orbán Viktortól.

A Magyarországi Református Egyház öt tagja csütörtökön levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz annak érdekében, hogy fosszák meg Balog Zoltánt rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti megbízatásától – értesült az RTL. 

A dokumentumot Vargha Anikó (Tököli Egyházközség), Kónya Levente József (Bocskaikerti Egyházközség), Lőrincz Piroska (Nagyerdei Egyházközség), Lupa János (Szigethalmi Egyházközség),  valamint Gábriel Tamás (Tatai Egyházközség) írta alá. 

„Mi, református magyarok két és fél hónapja keresetlevelünkben egyházunknál indítványoztuk Balog püspöki elmozdítását. Azóta csendben voltunk, nehogy ügyünk és a politikai kampány érintkezzenek egymással (…) Ugyanakkor az elmúlt hónapok alapján világos, hogy a kegyelmi botrány csak a jéghegy csúcsa az ő pályafutásában” – írták.

Azt is megjegyezték, hogy szerintük Balog Zoltánnak olyan határtalanul széles mozgástere volt, mint az átlag magyarnak soha. „Ő lehetett államtitkár, többszörös miniszter, pártalapítvány vezető, püspök, akinek a kedvéért átírták a püspökké válás feltételeit, egyházfő, a köztársasági elnöki palota szürke eminenciása, valamint: Magyarország világutazó nagykövete” – áll a levélben.

Mint korábban kiderült, Balog Zoltán és Novák Katalin volt köztársasági elnök többször is kettesben volt külföldi munkautakon

A levél írói arra is felhívták a miniszterelnök figyelmét, hogy a kegyelmi botrány minden szereplője lemondott, „csak az ügy okozója, Balog nem”. „Egy morális közösség vezetőjeként könnyedén feláldozza közösségét, csakhogy mentse a bőrét. Torz gondolkodása, a személyes felelősség elhárítása, önzése keresztényietlen és mindez »lelki vezetőként« elviselhetetlen mintákat szül” – írták.

Orbán Viktortól azt kérdezték: 

Ön továbbra is fenntartja Balog Zoltán támogatását? Balog Zoltán hitelesen képviselheti Magyarországot külföldön? Az ő általa megjelenített értékek híven tükrözik az Ön, Önök értékeit?

Amennyiben nem, kérjük azonnal vonják vissza Balog Zoltán diplomáciai megbízatását” – zárul a levél. 

Vargha Anikó, a tököli református gyülekezet volt kántora, akit egy Balog Zoltánt kritizáló Facebook-posztja miatt rúgtak ki, korábban több mint ezer társával közösen nyílt levélben követelte Balog távozását a püspöki székből.


Nyitókép: RTL

#Belföld#orbán viktor#balog zoltán#nagykövet#kegyelmi ügy

Címlapról ajánljuk