Belföld

IDEA: A 2022-es Fidesz-szavazók tizede a Tiszára voksolt az EP-választáson

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 5. 10:19

A kormánypártok a 2022-es szavazóik szűk négyötödét tudták megtartani az idei EP-választásra – derül ki az IDEA felméréséből.

A Fidesz-KDNP 2022-es szavazóinak egytizede voksolt az idei EP-választáson a Tisza Pártra – derül ki az IDEA Intézet 2024. június 19 és június 27. között végzett reprezentatív felméréséből, ismertette a Népszava.

A közvélemény-kutatás szerint a kormánypártok a 2022-es szavazóik szűk négyötödét tudták megtartani a 2024-es európai parlamenti választásra. A szavazóik 6 százaléka egyéb pártokat támogatott, 5 százaléka nem vett részt a szavazáson, 10 százaléka viszont már Magyar Péter pártjára voksolt az EP-választáson.

A felmérés szerint azonban ennél jóval drámaibban érintette a Tisza előretörése a 2022-es ellenzéki összefogás támogatói táborát és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) szavazói bázisát. Mint írják, a két évvel ezelőtti hatpárti összefogás támogatóinak csak negyede szavazott az EP-választáson a DK-MSZP-Párbeszéd Zöldek közös listára, 47 százaléka már a Tiszát támogatta.

A kutatásból az is kiderül, hogy tiszások 43 százaléka a 2022-es országgyűlési választáson még az ellenzéki összefogás közös listáját támogatta. Tízből szűk három (28 százalék) úgy emlékezett, hogy nem is vett részt a választáson, és 16 százalék mondta azt, hogy két éve még a kormánypártokra szavazott. Az eredmények szerint júniusban a hazai felnőtt népesség 23 százaléka szavazott volna a Tiszára egy esetleges országgyűlési választáson, tehát Magyar Páter pártjának támogatottsága az EP-választások után növekedett egy kicsit.

Nyitókép: Magyar Péter a Tisza Párt kampányzáró demonstrációján a Hősök terén 2024. június 8-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI.

#Belföld#magyar péter#tisza párt#fidesz#fidesz-kdnp#felmérés#közvélemény-kutatás#idea intézet#ellenzéki összefogás#Választás 2022#ep-választás

Címlapról ajánljuk