Belföld

Elvette a kormány az ellenzéki vezetésű Pakstól az atomerőmű adóját

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 1. 13:04

Paks így elveszít hatmilliárd forintnyi iparűzési adót. 

Különleges gazdasági övezetté nyilvánítja a kormány a paksi atomerőmű területét, ami ezzel Paks városától a Tolna Vármegyei Önkormányzathoz kerül át – számolt be a szerda esti közlönyben megjelentek alapján a Telex

Az erőmű évi hatmilliárdos iparűzési adója így a várostól szintén a vármegyéhez kerül. 

A lap felidézi, hogy a júniusi önkormányzati választáson a paksiak a fideszes jelölt helyett sok év után ellenzéki polgármestert választottak meg.

Filvig Géza, Kalocsa fideszes polgármestere nemrégiben a Facebookon jelentette be, hogy kezdeményezte a kormánynál egy különleges gazdasági övezet létrehozását, így az állami cégek, így az atomerőmű adójának egy része a megyegyűléshez kerülne. Paks leendő polgármestere akkor azt mondta: nem kevesebb, hanem több pénzre lenne szükségük.


A megjelent rendeletben a kormány az „Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel” kihirdetett vészhelyzetre hivatkozva jelöli ki Paks város területén a különleges gazdasági övezetet, majd felsorolja, mely helyrajzi számú ingatlanok tartoznak majd az övezetbe. A gazdasági övezetbe tartozó önkormányzati ingatlanokat (pl. utakat) ezzel a Tolna Vármegyei Önkormányzat tulajdonába sorolják át.

A paksi fejlesztés megvalósításához szükséges beruházást a kormány ezzel együtt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította. Ezzel a paksi erőmű hatósági ügyei nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyekké sorolódnak át.

Nyitókép: Kiss Dániel / MTI

#Belföld#paks#különleges gazdasági övezet#paksi atomerőmű#adóbevétel

Címlapról ajánljuk