Belföld

Ezért válnának le Budapestről a Csúcshegyen élő óbudaiak

rtl.hurtl.hu

2024. július 31. 12:05

Vezetékes víz nincs, nagyszabású terv van.

Óbuda vezeti azt a több országban zajló EU-projektet, aminek keretében városi farmot hoznának létre, ahol természetbarát módon, civilek és iskolák bevonásával növénytermesztésbe fogna a lakosság, írja a hvg.hu.

A helyzet iróniája, hogy mindez egy olyan budai városrészen valósulna meg, ahol nincs se víz, se tömegközlekedés, se rendes utak, miközben évtizedek óta nézik az itt lakók, ahogy a szomszédos lakóparkban mindez megvalósul – teszi hozzá a portál.

Ezért azt fontolgatják a csúcshegyiek, hogy leválnának a fővárosról, ami Kiss László, a kerület újrázó polgármestere szerint „abszurd”.

Farmprojekt a hegyen Czeglédy Gergővel, víz nélkül

Mint arról beszámoltunk, idén júniusban őrizetbe vették Czeglédy Gergő óbudai alpolgármestert, a baloldali összefogás politikusát. A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények kapcsán folytatott nyomozást.

A hvg.hu azt írja, két évvel ezelőtt Czeglédy volt az uniós városi farm projekt,  az „Interreg CoFarm4Cities” projekt előterjesztője. A III. kerület hegyvidéki városrészén, Csúcshegyen jelölték ki a farm több mint 4000 négyzetméteres területét, csakhogy Csúcshegy egész területén vezetékes víz sincs. „Miközben köztudott, hogy a szomszédos lakópark megépítése óta egyre apadnak el a kutak, így az itt élők azért küzdjenek, hogy egyáltalán legyen vizük” – jegyezte meg egy helyi tulajdonos egy lakossági gyűlésen.

„Nem a városi farm ötletével van alapvetően gondjuk a helyieknek, hanem azzal, hogy még csak próbálkozás sincs sem az önkormányzat, sem pedig a Kormányhivatal részéről ezeknek a súlyos problémáknak a megoldására” – mondta el a hvg.hu-nak Hámor Endre, a Menedék a Csúcshegy Barátainak Egyesület elnöke. Mint mondta, hosszú évek óta minden létező állami intézményhez és illetékeshez fordultak már segítségért, de mindenhonnan elutasítást kaptak.

Nem építési övezet

Az idén újraválasztott Kiss László ellenzéki polgármester szerint a városi farmprojekt előkészítési szakasza a tervek szerint halad. Az elkeseredés miatt felmerült leválási terveket abszurdnak nevezte. Kiss szerint az infrastruktúrafejlesztés és az ivóvízellátás kiépítése nem a kerület, hanem a főváros feladata lenne, csakhogy a Csúcshegy soha nem volt építési övezet, ezért így senkinek, így a fővárosnak sem kötelessége ezt elvégezni.

Nyitókép: Kiss László (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a III. kerület polgármestere 2024. február 28-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#ivóvíz#óbuda#budapest#csúcshegy#Farm#polgármester#schmidt mária#kiss lászló#iii. kerület

Címlapról ajánljuk