Belföld

Ezt mondta Gulyás Gergely öt évvel ezelőtt a kórházi klímákról és a kormány vállalásáról

rtl.hurtl.hu

2024. július 31. 11:38

Egy ombudsmani vizsgálat már 5 éve súlyos problémákra világított rá a kórházi légkondicionálás területén.

Sok éve fennálló általános probléma az egészségügyben, hogy nem megoldott a klimatizálás, illetve hogy a hűtőberendezések egy része a nagy hőségben megadja magát, emlékeztet a 24.hu.

A műtőknek légkondicionáltnak kell lenniük, a szaktárcának az a feladata, hogy ezt a nagy kórházakban, illetve ott, ahol komoly műtétek vannak, biztosítsa

– idézik Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a fentieket még 2019 júliusában jelentette ki a kormányinfón.

Mint arról beszámoltunk, két hét sem volt elegendő, hogy megjavítsák a János Kórházban elromlott klímát. Az RTL Híradó által megkérdezett egészségügyi szakértő úgy látja, több évtizedes rendszerhiba okozza, hogy az intézmények hűtőberendezései nem bírják a hőséget, és a mostaninál jóval több pénzt kellene költeni az ágazatra. A korábbi egészségügyért felelős miniszter, Kásler Miklós Tusványoson azt mondta az RTL Híradó kérdésére, hogy ő harminc éve is ötven fokos műtőben műtött, ha életet kellett mentenie.


Gulyás 5 évvel ezelőtt viszont úgy fogalmazott:

Azt kell kormányzati támogatással is segíteni, hogy mindenhol legyenek olyan műtők, ahol a 30 fokos vagy annál melegebb időben is vannak klímák, és ahol ez nem biztosított, ott állunk rendelkezésre.

Öt év elteltével, a legutóbbi kormányinfón újra előkerült a kórházi klímák témája, mert a július közepe óta tartó hőhullám következtében több kórház klímája is feladta a küzdelmet a hőséggel szemben. Elhalasztott műtétekről érkeztek a hírek, Gulyás viszont azt mondta, akut operáció nem maradt el, sőt szerinte a befuccsoló klímák ellenére „a műtétek jól állnak”, az elmaradt beavatkozások száma országos szinten nem éri el az 1 százalékot. 

A miniszter szerint a problémát a javítás jelenti, ami a háztartási klímákhoz képest jóval bonyolultabb a kórházak esetében. Nem lehet egyik napról a másikra beszerezni és kicserélni a klímát. Szerinte az is nehezíti a helyzetet, hogy a magyar hálózat nincs 38-40 fokra felkészülve, és sok klíma csak 10-12 fokot tud hűteni.

Ombudsmani vizsgálat már 5 éve

Amikor 2019-ben a klímaválság berobbant az egészségügybe, Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa egy konkrét ügy kapcsán vizsgálódni kezdett. Azon a nyáron a Semmelweis Egyetem klinikáinak több műtőjében nem működött a klímaberendezés, ami steril levegőt juttat a helyiségbe. A Kútvölgyi Klinikai Tömb egyik műtőjében a hőség miatt lett rosszul egy alkalmazott, de máshonnan is érkeztek jelzések problémákról. A helyzet 2020-ra sem oldódott meg, ezért az ombudsman vizsgálatot indított.

A vizsgálat eredményeit 2021-es jelentésében ismertette az ombudsman. Eszerint

az orvosok és a műtéti személyzet sokszor 40 fokban kénytelenek operálni. Több helyen mobil klímákkal próbálják helyettesíteni a beépített klímaberendezést, ám ezek egyrészt fertőzésveszélyesek, másrészt nem képesek a megfelelő hőmérsékletet és a levegőcserét biztosítani.

Nemcsak a 2021-es ombudsmani jelentés, hanem a Magyar Kórházszövetség 2019-es felmérése is rávilágított az áldatlan klímahelyzetre, írja a portál. A vizsgálatból kiderült, hogy öt éve

  • a műtők 33 százalékában,
  • az intenzív osztályok 41 százalékában,
  • a betegszobák 98 százalékban nem volt hűtés,
  • és az ambuláns vizsgálóknak is csak a 9 százaléka klimatizált.

A Kórházszövetség felméréséből kiderült, hogy sok kórházban még a klíma megléte sem oldja meg a helyzetet, ugyanis a meglévő készülékek legalább kétharmada elavult. A válaszadó intézmények fele öt évvel ezelőtt azt mondta, nincs pénze karbantartásra.

 

Nyitókép (illusztráció): Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 2024. július 26-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#klíma#kórház#egészségügy#gulyás gergely

Címlapról ajánljuk